14:24 16.02.2015

Україна не відводитиме важкого озброєння від лінії зіткнення з бойовиками, доки обстріли повністю не припиниться - спікер АТО

2 хв читати
Україна не відводитиме важкого озброєння від лінії зіткнення з бойовиками, доки обстріли повністю не припиниться - спікер АТО

Збройні сили України вже підготували майданчики для відведення важкого озброєння від лінії зіткнення сторін на Донбасі, проте його не відводитимуть доти, доки бойовики не припинять своїх обстрілів, наголошує спікер АТО Андрій Лисенко.

"Умовою для відведення важкої техніки від лінії зіткнення є виконання першого пункту Мінських угод - припинення вогню. 112 обстрілів (за добу - ІФ) - це не припинення вогню", - сказав він на брифінгу в понеділок.

Тому, зазначив спікер АТО, українська сторона поки що не готова відводити важке озброєння, хоча вже підготовлено відповідні майданчики і проведено відповідні підготовчі роботи для відведення важкого озброєння і техніки.

"Тобто, ми готові до цього, але спочатку має бути припинення вогню", - наголосив А.Лисенко.

О 00:00 за київським часом у неділю, 15 лютого, набула чинності перша і головна умова щодо виконання Мінських угод від 12 лютого - "негайне та всеосяжне припинення вогню в Донецькій і Луганській областях".

Забезпечення цього пункту схваленого і підписаного контактною групою "Комплексу заходів із виконанню Мінських угод" стане можливим за дотримання п. 2: "Відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані з метою створення зони безпеки шириною щонайменше 50 км одна від одної для артилерійських систем калібру 100 мм і більше, зони безпеки шириною 70 км для РСЗВ і шириною 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У") - для українських військ: від фактичної лінії зіткнення; - для збройних формувань окремих районів Донецької і Луганської областей України: від лінії зіткнення згідно з Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 р.".

При цьому відведення важких озброєнь має розпочатися "не пізніше за другий день після припинення вогню та завершитися протягом 14 днів".

Цьому процесу, згідно з підписаним у Мінську документом, сприятиме ОБСЄ за підтримки тристоронньої контактної групи.

Згідно з п. 3 комплексу заходів: "Забезпечити ефективний моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння з боку ОБСЄ з першого дня відведення, із застосуванням усіх необхідних технічних засобів, зокрема супутників, БПЛА, радіолакаційних систем тощо".

Із виконанням цих умов пов'язані й усі інші пункти комплексу заходів (загалом 13, а також позиції приміток), серед яких і "звільнення та обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх" (має бути завершений найпізніше на п'ятий день після відведення), забезпечення помилування та амністії, а також заходи щодо політичного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА