16:18 16.02.2015

Кабмін затвердив рішення про введення в 2015 р. 5-10% додаткового збору на імпорт, він набуде чинності днями - глава Мінфіну

2 хв читати
Кабмін затвердив рішення про введення в 2015 р. 5-10% додаткового збору на імпорт, він набуде чинності днями - глава Мінфіну

Україна днями введе 5-10% тимчасовий додатковий збір на імпорт, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.

"Сьогодні ухвалили це рішення. Як тільки будуть готові деякі списки критичного імпорту, медичного й енергетичного (що звільняється від додаткового мита - ІФ), то воно набуде чинності", - сказала міністр на прес-конференції в Києві в понеділок.

Вона уточнила, що йдеться про найближчі дні.

Як повідомлялося, Верховна Рада наприкінці 2014 року за пропозицією уряду ухвалила закон "Про стабілізацію платіжного балансу України", що припускає введення на рік додаткових 5-10% мит на увесь імпорт, окрім критичного, у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу. Він набуде чинності у разі ухвалення відповідного рішення Кабміну, який проводив консультації з торговими партнерами України. Київ також повідомив про готовність провести такі консультації в рамках СОТ.

Згідно з документом, додатковим імпортним збором за ставкою 10% обкладатимуться готові харчові продукти; продукти, жири й олії тваринного і рослинного походження; алкогольні і безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 по УКТЗЕД). Під 5% збір підпадуть усі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Зокрема, Верховна Рада звільнила від додаткового збору електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (твели), вугілля, кокс, газ природний (у звичайному і скрапленому стані), нафту і нафтопродукти сирі, бензин і дизельне паливо.

До цієї категорії також належать медичні вироби для проведення гемодіалізу і лікування онкозахворювань, фармацевтична продукція і компоненти для її виготовлення, які не виготовляють в Україні (за затвердженим Кабміном переліком). Не обкладатиметься додатковим збором і безкоштовна допомога Україні від урядів інших держав, міжнародних організацій, закуповуване державою озброєння.

Водночас із будь-яких товарів, що пересилаються (що ввозяться) громадянами на територію України і що підлягають оподаткуванню, стягуватиметься додатковий імпортний збір у розмірі 10%.

Закон набуває чинності з моменту публікації відповідного рішення Кабміну.

Імпорт товарів в Україну в 2014 році, за даними Держстату, становив $54,38 млрд, впавши порівняно з 2013 роком на 28,3%, тоді як експорт скоротився на 13,5% - до $53,91 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА