16:12 23.02.2015

Посилення валютної дисципліни з боку юросіб сприятиме зміцненню гривні - НБУ

2 хв читати
Посилення валютної дисципліни з боку юросіб сприятиме зміцненню гривні - НБУ

Посилення валютної дисципліни з боку юридичних осіб сприяти ме зміцненню гривні, наголошується в повідомленні на сторінці Національного банку України (НБУ) в мережі Facebook щодо нових адміністративних обмежень.

"Посилення валютної дисципліни з боку суб'єктів господарювання сприятиме зміцненню гривні і створить передумови для надходження до України міжнародної фінансової допомоги... Введені адміністративні заходи стосуються виключно імпортерів", - наголошується в повідомленні.

"Ситуація, що склалася сьогодні на грошово-кредитному ринку, зокрема на валютному його сегменті, свідчить про наявність значного дисбалансу. Незважаючи на відсутність фундаментальних причин для ослаблення курсу гривні, панічні настрої на ринку почали переважати", - констатували в НБУ.

У Нацбанку нагадали, що з 24 лютого вводиться заборона на здійснення банками купівлі валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти.

Крім того, для здійснення банком авансових платежів за імпортним контрактом клієнта, загальна вартість якого перевищує $50 тис. (в еквіваленті), буде потрібно наявність підтвердження (дозвіл) НБУ.

НБУ також вирішив, що операції банків зі здійснення платежів за імпортними контрактами клієнтів, загальна вартість яких перевищує $500 тис., мають здійснюватися виключно з використанням акредитивної форми розрахунків. При цьому акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу.

Згідно з повідомленням Нацбанку, значні перекоси виникають з боку бізнесу, зокрема імпортерів та експортерів, які несумлінно дотримуються вимог законодавства і використовують імпортні контракти на умовах передоплати для виведення капіталу, що, в свою чергу, створює тиск на валютний ринок.

"Мета заходів - посилити контроль за здійсненням імпортерами валютних операцій за зовнішньоекономічними контрактами із застосуванням авансових платежів (попередньої оплати)... Зазначені обмеження стосуються операцій банків із купівлі та перерахування іноземної валюти як за операціями клієнтів, так і за власними операціями банків", - наголошується в повідомленні.

У НБУ вважають, що вжиті заходи допоможуть запобігти непродуктивному витоку капіталу за межі України та сприятимуть стабілізації внутрішнього валютного ринку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про мобілізацію - сайт ВР

"Нова пошта" планує у 2024р. розширити покриття в Чехії до шести міст

Помер письменник і публіцист Дмитро Капранов

У ЄС не проводять паралелей між захистом Ізраїлю від ракет Ірану із ситуацією в Україні

Виплату 70 тис. військовим "на нулі" може бути покрито коштом податків і ОВДП - Гетманцев

У російському Брянську вночі були знеструмлені відразу кілька військових і промислових об'єктів - ГУР

Росіяни завдали авіаудару по Бериславу, постраждали 15 осіб - голова ОВА

ТЧХУ допомагає евакуювати маломобільних громадян із прифронтових районів Харківщини

РФ намагається збалансувати ризик для своїх заводів, на яких працюють цивільні, на користь збереження уваги до лінії фронту - британська розвідка

Саудівська Аравія передала ВПП ООН $10 млн на продовольчу допомогу українцям

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА