15:28 24.02.2015

"Нафтогаз" заявляє про неможливість внесення передоплати за газ без упевненості неухильного виконання "Газпромом" своїх зобов'язань

2 хв читати
"Нафтогаз" заявляє про неможливість внесення передоплати за газ без упевненості неухильного виконання "Газпромом" своїх зобов'язань

НАК "Нафтогаз України" не вважає за можливе здійснити додаткову передоплату за постачання російського газу, доки не отримає достатньої упевненості в неухильному дотриманні ВАТ "Газпром" своїх контрактних зобов'язань, повідомила прес-служба держхолдингу у вівторок.

"Нафтогаз України" не вважає за можливе здійснити додаткову передоплату за постачання російського газу, доки не отримає достатньої упевненості в неухильному дотриманні як контракту з боку ВАТ "Газпром", так і Брюссельського тристороннього протоколу, підписаного представниками Росії, України та Євросоюзу", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" звертають увагу, що вже протягом двох днів "Газпром" не виконує заявок української сторони на постачання оплаченого газу у рамках контрактних умов. Зокрема, "Газпром" був зобов'язаний поставити по 114 млн куб. м 22 і 23 лютого, але поставив за фактом лише 47 млн куб. м і 39 млн куб. м відповідно.

При цьому "Газпром" не надав жодних пояснень щодо порушення своїх контрактних зобов'язань. У зв'язку з цим "Нафтогаз" очікує офіційних пояснень від російської сторони.

"Основним джерелом імпортного газу для України сьогодні є Європа. Тому бездоганне виконання наших зобов'язань із транспортування газу в ЄС є нашою незмінною стратегією", - наведено в повідомленні слова голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" 19 лютого подав заявку на постачання 114 млн куб. м газу в Україну через газовимірювальні станції (ГВС) "Суджа", "Писаревка", "Сохрановка", "Валуйки", "Кобринь" і "Мозир". Водночас "Газпром" заявку української компанії не виконав.

У зв'язку з цим "Нафтогаз України" 23 лютого звернувся до ВАТ "Газпром" із вимогою пояснити невиконання заявки на постачання 22 лютого раніше передоплаченого газу: замість замовлених у рамках контракту 114 млн куб. м газу "Газпром" поставив лише 47 млн куб. м.

Водночас повідомлення про порушення контракту та Брюссельського тристороннього протоколу було направлено в Кабінет Міністрів України, Європейську Комісію, а також секретаріат Енергетичного співтовариства у рамках процедури швидкого реагування.

Раніше президент Росії Володимир Путін на засіданні Ради безпеки 20 лютого доручив голові уряду Дмитру Медведєву строго дотримуватися контрактів щодо постачання газу, укладених з Україною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА