12:15 28.02.2015

Слідство у РФ розглядає серед ймовірних причин вбивства Нємцова політичну провокацію, ісламсько-екстремістський слід, внутрішньоукраїнські події

2 хв читати
Слідство у РФ розглядає серед ймовірних причин вбивства Нємцова політичну провокацію, ісламсько-екстремістський слід, внутрішньоукраїнські події

Слідство у справі про вбивство Бориса Нємцова розглядає як версії злочину політичну провокацію, а також ісламсько-екстремістський слід, внутрішньоукраїнські події, комерційну діяльність, заявив "Інтерфаксу" офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

"На сьогодні слідство розглядає кілька версій: вбивство як провокація для дестабілізації політичної обстановки в країні, і фігура Нємцова могла стати своєрідною сакральною жертвою для тих, хто не гребує ніякими методами для досягнення своїх політичних цілей", - сказав В.Маркін.

Крім того, за його словами, "ретельно опрацьовується і версія, пов'язана з ісламсько-екстремістським слідом".

"Справа в тому, що у слідства є відомості про те, що Нємцов отримував погрози у зв'язку з його позицією щодо розстрілу журналістів редакції журналу "Шарлі Ебдо" в Парижі", - зазначив представник СКР.

Крім того, додав він, "перевіряється версія, пов'язана з внутрішньоукраїнськими подіями". "Не секрет, що серед обох конфліктуючих сторін є дуже радикальні персонажі, що не підкоряються жодній владі", - наголосив В.Маркін, не виключивши й версії, пов'язаної з комерційною діяльністю вбитого і особистою неприязню до нього, та інших побутових версій.

У СКР повідомили, що вже допитали свідків та очевидців події. "До речі, крім супутниці Бориса Нємцова, яка перебувала безпосередньо з ним на Великому Москворецькому мосту, є й інші очевидці цього злочину, які також дають необхідні свідчення", - сказав В.Маркін.

За його словами, також фахівці працюють над деталізацією всіх телефонних з'єднань безпосередньо до і в момент злочину, в прив'язці до місця його скоєння. "Наразі вивчаються записи камер відеоспостереження на всьому маршруті слідування Б.Нємцова. Стріляли, ймовірно, з пістолета Макарова. Під час огляду місця події вилучено шість гільз дев’ятиміліметрового калібру, причому характерно, що магазин було сформовано з гільз різного виробника", - зазначив представник СК Росії.

"Те, що злочин було ретельно сплановано, не викликає жодних сумнівів, так само як і місце, обране для вбивства. За даними слідства, Борис Нємцов йшов із супутницею до своєї квартири, яка розташована неподалік місця події. І очевидно, що організатори та виконавці цього злочину знали про цей маршрут", - наголосив В.Маркін.

За його словами, "до розслідування приєдналися найкращі сили СК і МВС Росії - буде використано всі передові технології та сучасну техніку, що перебувають у розпорядженні криміналістів СКР".

Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, який взяв цю справу під свій особистий контроль, і міністр МВС Володимир Колокольцев провели засідання штабу, на якому заслухали перші підсумки розслідування і поставили завдання слідчо-оперативній групі, додав представник СКР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА