16:50 03.03.2015

Українські військові завершують відведення 100-мм озброєння від лінії зіткнення на Донбасі - Міноборони

2 хв читати

Українські Збройні сили завершують відведення озброєння калібром 100 мм від лінії зіткнення на Донбасі, повідомляє Міністерство оборони України.

"Так, від лінії, визначеної Мінськими угодами, за останній час було відведено фактично всю артилерію калібру 100 мм, зокрема гармати "Рута" і "Рапіра", - йдеться в повідомленні відомства у вівторок.

У Міноборони зазначили, що процес проходить згідно з "Планом контролю з координації та реалізації комплексу заходів із виконання мінських угод", підписаного в Загальному центрі з контролю і координації питань про припинення вогню й поетапної стабілізації лінії розмежування сторін.

"Цей документ було погоджено з особами, які брали участь у підписанні Мінських угод. Згідно з цим планом, озброєння мали відводити одночасно обидві сторони конфлікту під наглядом спостережної місії ОБСЄ. Українська сторона суворо дотримується цих вимог і безперешкодно допускає спостерігачів до місць перебування відведеного озброєння, чого неможливо домогтися від бойовиків", - наголосили в прес-службі відомства.

"На жаль, російсько-терористичні війська в зоні конфлікту на Донбасі, продовжують концентрувати сили і засоби на окремих ділянках і напрямках, значно посилюючи свої основні ударні тактичні групи. Обстрілюють передові позиції українських військ, а також проводять атакуючі дії тактичного рівня", - додали в Міноборони України.

Раніше міністр оборони Степан Полторак заявив, що в разі, якщо бойовики не виконуватимуть вимог мирного плану, то важке озброєння буде повернуто на позиції в рекордно короткі терміни.

Як повідомлялося, сили антитерористичної операції 26 лютого почали перший етап відведення важкого озброєння з лінії розмежування на Донбасі - артилерійських систем на всій лінії зіткнення на відстань не ближче за 25 км від лінії зіткнення.

00.00 (за київським часом) 15 лютого набула чинності перша і головна умова щодо виконання Мінських угод від 12 лютого - "негайне і повне припинення вогню в Донецькій і Луганській областях".

Пункт 2 Комплексу заходів із виконання Мінських угод свідчить: "Відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані з метою створення зони безпеки завширшки щонайменше 50 км одна від одної для артилерійських систем калібру 100 мм і більше, зони безпеки завширшки 70 км для РСЗВ і завширшки 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Крапка" ("Крапка"): - для українських військ: від фактичної лінії зіткнення; - для збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України: від лінії зіткнення згідно з Мінським меморандуму від 19 вересня 2014 р.".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА