16:32 31.03.2015

МВС України заперечує перешкоджання зі свого боку розслідуванню злочинів на Майдані - заява

3 хв читати

Міністерство внутрішніх справ України називає безпідставною заяву голови Міжнародної консультативної групи при Раді Європи Ніколаса Братци про начебто системне перешкоджання з боку МВС у розслідуванні злочинів на Майдані.

Відповідну заяву розміщено на сайті МВС у вівторок.

У міністерстві зазначили, що організовано щотижневе спільне підбиття підсумків роботи спеціальної слідчої групи Генеральної прокуратури України і постійно діючої оперативної групи МВС, що суттєво активізувало роботу з розслідування злочинів і усунуло розбіжності "в роботі слідчих груп різних відомств, які мали місце на початковому етапі".

"Саме про цю проблему, найімовірніше, і заявив голова Міжнародної консультативної групи Н.Братца на прес-конференції, виходячи з недостовірної та застарілої інформації", - зазначено в заяві.

Таким чином, звинувачення в тому, що МВС України "створює системні перешкоди у розслідуванні злочинів на Майдані", у відомстві вважають безпідставними, а інформацію про начебто недостатню співпрацю з Генпрокуратурою - недостовірною.

МВС заявило про готовність зустрітися з членами Міжнародної консультативної групи Ради Європи і в межах, допустимих для слідства, надати достовірну інформацію про участь МВС у розслідуванні злочинів, пов'язаних зі злочинами на Майдані, які веде Генпрокуратура.

У заяві зазначено, що МВС, "особливо в перші дні після повалення режиму В.Януковича, взяло на себе основну роботу з визначення дійових осіб і забезпечення збору та зберігання речових доказів". Водночас у міністерстві зазначають, що керівництво у розслідуванні цих кримінальних справ здійснювала виключно Генпрокуратура України. "МВС із самого початку виконувало виключно завдання, поставлені ГПУ", - йдеться в заяві.

Зокрема, під час розслідування розстрілів на вул. Інститутській та щодо встановлення бійців так званої чорної роти "Беркута" оперативно-слідчі групи МВС діяли бездоганно.

У документі наголошується, що саме МВС вирахувало всіх учасників "чорної роти" "Беркута", які брали участь у розстрілах мітингувальників на вул. Інститутській, та передало списки в розпорядження Генпрокуратури. За дорученням прокуратури всіх цих осіб було затримано і доставлено для проведення слідчих дій. "На той момент Генпрокуратура прийняла рішення про подальше затримання тільки трьох людей, що, на жаль, і дало можливість іншим бійцям "чорної роти" "Беркута" втекти у Крим", - зазначають у МВС.

Нині оперативні підрозділи МВС отримали з боку Генпрокуратури 421 доручення щодо проведення слідчо-розшукових дій. 408 із них виконано, 13 - у процесі реалізації.

Так, у МВС заявили, що встановлено замовників, організаторів та виконавців убивства журналіста В'ячеслава Веремія, а також заподіяння вогнепальних поранень ще шістьом активістам у ніч із 18 на 19 лютого 2014 року на вул. Володимирській. Також розкрито викрадення активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, якого згодом убили, організаторів та виконавців встановлено. Розкрито побиття і завдання тяжких тілесних ушкоджень журналістці Тетяні Чорновол, організаторів та виконавців встановлено.

"Під час реалізації оперативних матеріалів щодо залучення цивільних осіб (так званих тітушків) до протидії акціям протесту, до Генпрокуратури було доставлено 13 осіб, які дали свідчення про схему організації доставки та розстановки сил "тітушків" на Майдані та в Маріїнському парку під час проведення Євромайдану в Києві", - йдеться в заяві.

За інформацією правоохоронців, у результаті проведення обшуків у затриманих "тітушків" вилучено докази - фото, відео- та аудіозаписи підготовки та організації силового протистояння. Крім того, вилучено арсенал вогнепальної зброї, зокрема тієї, яку видавали зі складів МВС напередодні розстрілу Майдану. За фактом видачі зброї зі складів МВС проводять слідчі дії", - наголошують у МВС.

У заяві зазначено, що оперативна група МВС спільно з СБУ забезпечує супровід усіх кримінальних проваджень, пов'язаних з Євромайданом.

Як повідомлялося, у вівторок Міжнародна дорадча група з розслідування злочинів під час протестів на майдані Незалежності в Києві у 2013-2014 рр. заявила, що відсутність координації між правоохоронними органами України призвела до неефективності розслідування цих справ. Крім того, в групі вказали на відсутність прогресу в цьому розслідуванні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА