20:52 24.04.2015

МЗС України вимагає від російської сторони негайно повернути Надію Савченко на батьківщину

3 хв читати
МЗС України вимагає від російської сторони негайно повернути Надію Савченко на батьківщину

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з обвинуваченням, пред'явленим 24 квітня цього року російською стороною народному депутатові України Надії Савченко.

"Незважаючи на неодноразові звернення української сторони щодо насильного вивезення Надії Савченко на територію Російської Федерації, сьогодні Слідчий комітет Росії висунув їй додаткове обвинувачення у незаконному перетині кордону РФ. Такі дії свідчать про намагання російської сторони за будь-яку ціну обґрунтувати утримання громадянки України під вартою та її кримінальне переслідування на території Російської Федерації. При цьому ігноруються всі надані захистом Н.Савченко докази про її непричетність до інкримінованих дій", - йдеться в заяві МЗС України в п'ятницю.

У заяві зазначено, що РФ далі нехтує універсальними нормами міжнародного гуманітарного права та не бере до уваги численні звернення світової спільноти з вимогою звільнити Н.Савченко.

"Зухвало ігнорується статус Н.Савченко як народного депутата України та члена Парламентської асамблеї Ради Європи, що користується європейським парламентським імунітетом. Наявність цього імунітету підтверджено комітетом ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ, згідно з висновком якого такий імунітет поширюється і на будь-які провадження, що були порушені проти члена ПАРЄ до набуття ним парламентського мандата, та дії, вчинені до початку його повноважень в асамблеї", - наголосили в МЗС.

Міністерство закордонних справ України вкотре закликає російську сторону врахувати гуманітарний аспект подальшого перебування Н.Савченко під вартою і вимагає безумовного виконання взятих на себе Російською Федерацією міжнародних зобов'язань, зокрема Мінських домовленостей, негайного звільнення українки та її повернення на батьківщину.

Як повідомлялося, російські слідчі пред'явили Н.Савченко в остаточній редакції обвинувачення в пособництві у вбивстві російських журналістів.

"Їй пред'явлено обвинувачення у вчиненні пособництва у вбивстві двох і більше осіб, пособництві у замаху на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, групою осіб та у незаконному перетині кордону РФ", - сказав В.Маркін у п'ятницю "Інтерфаксу".

Слідчі органи вважають, що українська льотчиця Надія Савченко забралася на вишку заввишки 40 метрів, звідки передала своїм спільникам дані про місце розташування російських журналістів, убитих унаслідок обстрілу.

"Савченко, використовуючи свою військову підготовку та бойовий досвід, таємно проїхала в тил позицій народного ополчення самопроголошеної "Луганської народної республіки", розташованого у зазначеному районі (селище Стукалова - ІФ), уздовж траси H-21 до щогли ретранслятора, що дозволило їй із зазначеної точки загальною висотою 195 м з урахуванням висоти ретранслятора 40 м, за наявності бінокля найбільш ефективно, без перешкод, спостерігати за ділянкою місцевості в районі колишнього поста ДАІ (де були вбиті журналісти - ІФ)", - йдеться в постанові СК РФ, яку оприлюднив захист фігурантки.

У постанові зазначено, що з відстані в 2630 метрів вона побачила дев'ять цивільних осіб, координати яких передала батальйону "Айдар".

Водночас у постанові зазначено, що Н.Савченко добровільно вирушила в зону конфлікту і була "фанатично спонукувана ідеями про єдину та неподільну Україну", а також відкидала "один з основних принципів міжнародного права - права народів на самовизначення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА