14:21 25.04.2015

НБУ прогнозує зниження ВВП України у 2015 р. на 7,5%

2 хв читати
НБУ прогнозує зниження ВВП України у 2015 р. на 7,5%

Національний банк України погіршив прогноз зниження валового внутрішнього продукту (ВВП) країни у 2015 році до 7,5% порівняно з лютневим прогнозом 5,5% через негативнішу, ніж очікувалася, економічну ситуацію в січні-лютому, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Але ми вважаємо, що наша економіка досягла найнижчої точки і з другого півріччя відновиться зростання", - сказала голова центробанку на симпозіумі "Україна: Звільнення від пострадянської спадщини", організованому платформою VoxUkraine в Києві в п'ятницю.

Вона зазначила, що цьому сприятиме цінова та валютна стабілізація, а також відновлення споживчої активності.

За словами голови Нацбанку, у 2016 році очікується зростання економіки на 3%.

В.Гонтарева також зазначила, що НБУ прогнозує інфляцію за підсумками року на рівні 30%, зокрема внесок адміністративного підвищення цін становитиме 13 процентних пунктів.

Голова центробанку наголосила, що вважає досяжним вихід у 3-5 річній перспективі на інфляцію на рівні 5% в рік і перехід до інфляційного таргетування.

Говорячи про платіжний баланс, В.Гонтарева повідомила, що НБУ також погіршив прогноз його сальдо поточного рахунку з нульового до невеликого негативного значення, проте сальдо фінансового рахунку буде позитивним і цього, і наступного року. Голова Нацбанку висловила впевненість, що Україні вдасться досягти домовленості з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу.

Основним ризиком для макропрогнозу і відновлення зростання економіки в заплановані терміни вона назвала відновлення ескалації на сході країни, що може призвести до чергового відтоку капіталу, девальвації та інфляції.

"Ми віримо в Мінські угоди", - зазначила В.Гонтарева, аргументуючи складання базового прогнозу на припущенні про відсутність такої ескалації.

Нацбанк у п'ятницю також оприлюднив свою оцінку економічного становища України, згідно з якою індекс виробництва базових галузей у січні-лютому скоротився на 19,6%, зокрема в лютому - на 19,4%, в березні - на 20,1%.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА