12:41 06.05.2015

Кабмін створив міжвідомчу групу із відновлення роботи ЗАлКу

2 хв читати

Кабінет Міністрів створив міжвідомчу робочу групу, що мала розробити пропозиції із відновлення роботи Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК), йдеться в постанові Кабміну №259 від 15 квітня, оприлюдненому в середу.

Робоча група є тимчасовим консультативним органом Кабміну, а її основні завдання – сприяння координації дій органів виконавчої влади із забезпечення стабільної господарської діяльності ЗАлКу, визначення шляхів і механізмів вирішення проблеми повернення пакета акцій ЗАлКу в держвласність, а також відновлення його стабільної роботи.

Робоча група має підготувати і подати Кабміну пропозиції щодо подальших дій з акціями та майном ЗАлКу.

Кабмін сформував лише посадовий склад робочої групи, персональний формуватиме голова групи.

Головою групи призначений заступник голови Фонду держмайна, до складу групи внесені заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби, представники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України і Генеральної прокуратури, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і заступник голови Запорізької облдержадміністрації.

Як повідомлялося, Верховний суд України 11 березня підтвердив законність вимог Генпрокуратури про повернення державі 68,01% акцій "ЗАлКу" через невиконання покупцями – ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" і Velbay Holdings Limited - зобов'язань перед державою щодо погашення боргів перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму понад $75 млн.

Компанія "РусАл" заявила, що оскаржуватиме це рішення Верховного Суду в міжнародних судах.

Наразі виробничі потужності "ЗАлКу" перебувають у режимі консервації. Комбінат навесні 2011 року припинив випуск первинного алюмінію за його збитковості через високі тарифи на електроенергію. На комбінаті було налагоджено виробництво алюмінієвої катанки для проводів в обсязі близько 1,5 тис. тонн на місяць із привізної російської сировини. Однак до літа 2014 року виробництво алюмінієвої катанки на комбінаті втратило економічний сенс, оскільки у зв'язку зі зростанням тарифів на газ, електроенергію, а також витрат на транспортні перевезення вантажів та митне оформлення сировини виробнича собівартість катанки на "ЗАлку" зросла і втричі почала перевищувати показник аналогічної продукції російських підприємств.

"ЗАлК" раніше зазначав, що на підприємстві підтримують запровадження процедури банкрутства як варіант виходу із ситуації.

"ЗАлК" раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. Підприємство випускало близько 100 тис. тонн алюмінію на рік. Зокрема, у 2007 році було вироблено 112 тис. тонн алюмінію, у 2008 році - 112,847 тис. тонн, але вже в 2009 році виробництво знизилося приблизно до 50 тис. тонн, у 2010 році - до 25 тис. тонн.

Власником "ЗАлКу" у 2004 році є російська група СУАЛ, а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл". "РусАлу" в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА