17:52 25.05.2015

Абромавічус пропонує прив'язати зарплати керівництва держпідприємств до показників діяльності

2 хв читати
Абромавічус пропонує прив'язати зарплати керівництва держпідприємств до показників діяльності

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус пропонує надати органам управління держпідприємствами (міністерства, Фонд держмайна, центральні органи виконавчої влади) право встановлювати керівникам держпідприємствам зарплати, наближені до ринкових, і прив'язати їх до показників ефективності підприємств.

Як повідомила прес-служба МЕРТ, міністр пропонує запровадити порядок, згідно з яким керівники держпідприємств отримуватимуть бонуси лише у разі збільшення доходу очолюваного ними підприємства, ефективності використання ресурсів, а також покращення інших конкретних показників діяльності підприємств.

МЕРТ повідомило, що на сьогодні оклади керівників держпідприємств значно нижчі від зарплати в приватному секторі, що провокує зловживання. Крім того, у них немає мотивації покращувати показники діяльності держпідприємств, оскільки система преміювання прив'язана до низьких, неринкових окладів, лімітована й дуже негнучка.

На думку А.Абромавічуса, разом із підвищенням прозорості діяльності держпідприємств шляхом упровадження вимог щодо обов'язкових незалежних аудитів держпідприємств ці зміни дозволять викоренити корупцію в держпідприємствах і залучити висококваліфікований персонал із приватного сектора, який володіє сучасними методами управління.

За даними МЕРТ, держсектор економіки налічує 3350 підприємств, з яких функціонують лише 1833. При цьому держсектор займає майже 20% ВВП в економіці України, в ньому зайнято близько 1 млн працівників. За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), сума прямих і непрямих дотацій і компенсацій збитків держпідприємствам у 2014 році сягнула майже 5% ВВП, з яких 4% припадає на частку Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА