16:39 29.05.2015

Коломойський анонсує швидке подання міноритаріями "Укрнафти" позову до України на $5 млрд

2 хв читати
Коломойський анонсує швидке подання міноритаріями "Укрнафти" позову до України на $5 млрд

Міноритарії "Укрнафти" протягом двох тижнів подадуть до суду позов проти НАК "Нафтогаз України" і держави на $5 млрд, повідомив головний міноритарій Ігор Коломойський на засіданні наглядової ради компанії в п'ятницю.

"Все готово, адвокатів визначено, суд визначено", – сказав він.

Як повідомлялося, у січні 2015 року три кіпрські компанії – міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" зажадали від України $5 млрд як компенсацію за дії уряду і НАК "Нафтогаз України", надіславши листа на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина.

У цьому документі кіпрські компанії вказували, що Україна протягом 2006-2014 роках обмежувала "Укрнафту" у праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.

На думку Littop Enterprises, Dridgemont Ventures і Bordo Management, через обмеження із продажу газу "Укрнафта" не має коштів для повного покриття податкових зобов'язань, а Державна фіскальна служба нараховує штрафні санкції, що ставлять під загрозу подальшу ефективну роботу компанії.

Компанії-міноритарії запропонували представникам України зв'язатися з ними для вирішення спору мирним шляхом, відводячи на це три місяці. В іншому разі вони мали намір звернутися до міжнародного арбітражу, спираючись на норми Договору про приєднання України до Енергетичного співтовариства.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із акціонерами Приватбанку, – близько 42% акцій.

У січні 2010 року було підписано угоду про співпрацю і взаєморозуміння держави і міноритарних акціонерів, які сукупно володіють понад 90% "Укрнафти". Підписантами угоди з боку держави виступив НАК "Нафтогаз України" (володіє 50%+1 акція "Укрнафти"), з боку міноритаріїв - пов'язані з групою "Приват" компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Managament Limited, Balliotti Enterprises Limited, Renalda Investments Limited (володіють 40,4% "Укрнафти"). Крім того, свій підпис під документом як третя сторона поставив представник "Укрнафти".

Угода, зокрема, передбачає, що НАК делегує в наглядову раду "Укрнафти" шість представників, міноритарні акціонери – п'ять. Голова правління "Укрнафти" має обиратися зборами серед запропонованих міноритаріями кандидатів.

У частині економічної політики сторони, зокрема, зобов'язалися діяти таким чином, щоб реалізація ними своїх корпоративних прав не завдавала шкоди і не порушувал прав інших сторін.

Згідно з документом, будь-який спір, що виникає у зв'язку з цією угодою, має вирішуватися виключно Лондонським судом міжнародного арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА