17:21 29.05.2015

"Запоріжобленерго" заявляє про обмеження поставок електроенергії на феросплавний завод "Запоріжсталь" через борги

3 хв читати
"Запоріжобленерго" заявляє про обмеження поставок електроенергії на феросплавний завод "Запоріжсталь" через борги

ВАТ "Запоріжобленерго" заявляє про вимушене обмеження енергопостачання ПАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ) і металургійного комбінату "Запоріжсталь" через багатомільйонні борги за спожиту електроенергію.

Як повідомляється в прес-релізі компанії з посиланням на в. о. генерального директора Ігоря Корніленкова, на сьогоднішній день заборгованість ЗЗФ (група "Приват") становить понад 600 млн грн, тоді як "Запоріжсталі" - лише близько 80 млн грн.

За його словами, енергопостачальна компанія неодноразово звертала увагу керівників промислових підприємств Запорізької області на необхідність відповідального ставлення до розрахунків за спожиту електроенергію. Водночас через неплатежі споживачів на "Запоріжобленерго" склалася вкрай складна ситуація, не вистачає обігових коштів, створюється загроза для надійності енергопостачання на території всієї області.

Як повідомлялося, "Запоріжсталь" у п'ятницю отримала офіційне повідомлення від "Запоріжобленерго" про відключення електроенергії з 11 години.

При цьому, напередодні, 22 травня, комбінат незаконно був відключений від автоматичного відшкодування ПДВ. То ж підприємство опинилося в умовах дефіциту обігових коштів, необхідних для обов'язкових платежів за енергоносії.

За даними прес-служби комбінату, наразі загальний борг держави перед "Запоріжсталлю" із відшкодування ПДВ становить близько 650 млн грн, заборгованість "Запоріжсталі" за постачання електроенергії перед "Запоріжобленерго" - близько 98 млн грн.

Раніше комбінат, одних із найбільших в Україні, своєчасно і в необхідному обсязі оплачував електроенергію, яку спожив у рамках виробничої діяльності. Комбінат має зразкову фінансову і виробничу історію, є найбільшим платником податків Запорізької області. У 2014 році "Запоріжсталь" інвестувала в модернізацію виробництва 1,7 млрд грн. За підсумками року підприємство перерахувало до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд. грн, що на 34% (366 млн грн) вище суми перерахувань 2013 року (в 2013 р. – 1,08 млрд грн).

Генеральний директор "Запоріжсталі" Ростислав Шурма висловлює припущення, що з комбінату цілеспрямовано штучним чином було "вимито" обігові кошти перед проведенням важливих платежів. За його словами, відключення від електроенергії призведе до екологічної і техногенної катастроф. Різке відключення систем газо- і водоочищення, агрегатів із величезною кількістю рідкого металу, ємностей і котлів високого тиску загрожує масштабними технологічними аваріями, що у свою чергу загрожують життю і здоров'ю людей.

Раніше, 13 березня, "Запоріжобленерго" на 40% обмежило енергопостачання Запорізького заводу феросплавів, що призвело до зупинки одного з його цехів.

"Запоріжсталь" – одне з найбільших промислових підприємств України, продукція якого широко відома і має попит на внутрішньому ринку і в багатьох країнах світу.

"Запоріжсталь" перебуває у процесі інтеграції у групу "Метінвест", основними акціонерами якої є зат "Систем Кепітал Менеджмент" (71,24%) і група компаній "Смарт-холдинг" (23,76%).

ТОВ "Метінвест Холдинг" - управляюча компанія групи "Метінвест.

ЗЗФ - один з трьох українських виробників цієї продукції. Частка внутрішнього ринку в його поставках - 30-35%. Продукція експортується до країн СНД, Євросоюзу, Азії, Африки.

Бізнес ЗЗФ, Стаханівського ЗФ, Орджонікідзенського і Марганецького гірничо-збагачувальних комбінатів організовує ПриватБанк (Дніпропетровськ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА