16:11 13.07.2015

Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення - СКР

3 хв читати
Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення - СКР

Обвинуваченій у вбивстві російських журналістів на південному сході України українці та військовій льотчиці Надії Савченко загрожує 25 років ув'язнення, повідомив офіційний представник СКР Володимир Маркін.

"З урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона відповідатиме не як пособник, а як співвиконавець вбивства двох і більше осіб у загальнонебезпечний спосіб, за мотивами ненависті до соціальної групи, скоєному групою осіб за попередньою змовою", - сказав В. Маркін у понеділок "Інтерфаксу".

Крім того, за його словами, Н.Савченко інкримінується замах на вбивство цивільних осіб, які могли постраждати від скоригованого нею артилерійського обстрілу.

"Санкція цієї статті передбачає покарання аж до довічного позбавлення волі, однак відповідно до КК РФ жінкам довічне ув'язнення не призначається. Таким чином, максимальний термін позбавлення волі, який загрожує Савченко, становить 25 років", - сказав В. Маркін.

Раніше у Генеральній прокуратурі Росії повідомили про затвердження обвинувального висновку і направлення до Донецького міського суду Ростовської області кримінальної справи стосовно Н.Савченко.

За даними наглядового відомства, українку звинувачують у скоєнні злочинів, передбачених п. п. "а", "е", "ж", "л" ч. 2 ст. 105 КК РФ (вбивство) і ч. 3 ст. 30, п. п. "а", "б", "ж", "л" ч. 2 ст. 105 КК РФ (замах на вбивство).

"На думку слідства, Н.Савченко, офіцер Збройних сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону "Айдар", 17 червня 2014 р. поблизу п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області здійснювала приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу ділянки блокпосту ополченців Луганської народної республіки з розташованими на ньому мирними громадянами, зокрема трьома громадянами РФ - кореспондентами ВДТРК. Унаслідок обстрілу двоє росіян були вбиті", - йшлося в прес-релізі ДП РФ.

Крім того, "не пізніше 23 червня 2014 р. Н.Савченко в Луганській області України поблизу місцевого пункту пропуску (місця перетинання кордону) Донецьк - Північний", у порушення встановленого порядку для в'їзду на територію РФ, діючи умисно, таємно перейшла державний кордон РФ з Україною до відповідного пункту пропуску".

Н.Савченко з липня 2014 року перебуває в Росії під арештом за звинуваченням у пособництві вбивства російських журналістів Ігоря Корнелюка та Антона Волошина в Луганській області.

24 квітня їй було пред'явлено в остаточній редакції обвинувачення в пособництві у вбивстві двох і більше осіб, пособництві замах на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом, із мотивів політичної ненависті групою осіб, а також у незаконному перетині кордону РФ.

7 липня стало відомо, що СКР перекваліфікував звинувачення Н.Савченко на більш тяжкий складу звинувачення - їй ставиться безпосереднє вбивство двох російських журналістів в Донбасі, а не пособництво в цьому злочині.

Н.Савченко не визнає провину. На знак протесту проти арешту і пред'явлених звинувачень українка кілька разів оголошувала голодування. Наразі вона намагається підтримувати себе в хорошій фізичній формі, готуючись до майбутнього суду.

Н.Савченко очолювала партійний список "Батьківщини" на дострокових виборах у Верховну Раду 26 жовтня і була обрана народним депутатом України. Пізніше Рада включила її до складу української делегації у ПАРЄ

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА