12:28 15.12.2009

В українській армії вводять національний стройовий крок замість "прусського" - ЗМІ

2 хв читати
В українській армії вводять національний стройовий крок замість "прусського" - ЗМІ

У Збройних силах України вводять "новий стройовий крок", повідомляє у вівторок українська газета "Сегодня".

Як пише газета, "національний" крок має прийти на зміну "прусському", яким марширували раніше радянські війська, а нині використовує й українська армія. Цю ідею, стверджує видання, висунув президент і головнокомандувач Віктор Ющенко.

Новий стройовий крок вже розроблено. Він перебуває на стадії впровадження. Так вже два місяці тренується марширувати особовий склад почесної варти. "Ми вирішили спростити стройовий крок, адже "прусський" дуже складний і напружений, - пояснив газеті один із творців "національного" кроку, командир батальйону почесної варти окремого полку президента України Сергій Клявлін. - Майже всі елементи залишилися колишніми, "прусськими", але все проробляється м'якше. Ногу тепер піднімати будуть на 10-15 см, а не на 15-20, як було раніше. Коліно згинається, але нога опускається прямою, хоч і м'якше - солдат не чеканить об асфальт всією стопою, а робить легке перекочування".

За словами С.Клявліна, при підготовці "національного" стройового кроку довелося вивчити багато архівних матеріалів про українську армію: "Попрацювавши з архівами, ми створили шість різних варіантів кроку, показали їх президентові і зупинилися на тому, який зараз упроваджуємо. Ми його зробили на основі кроку січових стрільців армії УНР 1918 року. Звісно, трохи модернізували, щоб наш крок виглядав сучасно", - розповів командир батальйону почесної варти.

Газета також наводить слова свого постійного автора - історика Олеся Бузини: "Січові стрільці були сформовані з солдатів австро-угорської армії, в якої був практично той самий "прусський" крок – німецька модель марширування. Війська УНР, сформовані в Центральній та Східній Україні, ходили так само, як і російська армія, яка також використовувала "прусський" крок. Отже, якщо спиратися на історичні приклади, то від "прусського" кроку ми далеко не підемо".

Як пише "Сегодня", стройові кроки армій різних країн виходять від двох первинних моделей – прусської та британської. У першій ноги не згинаються і витягнуто носок, у другій коліна солдатів згинаються, і носок "почувається" вільніше. Але, звісно, стройовий крок кожної країни обростає характерними національними особливостями.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА