14:39 20.07.2015

Київ отримає EUR100 млн, яких не вистачає на добудову об'єкта "Укриття" на ЧАЕС - Вощевський

2 хв читати
Київ отримає EUR100 млн, яких не вистачає на добудову об'єкта "Укриття" на ЧАЕС - Вощевський

Київ отримає кошти, яких не вистачає на добудову об'єкта "Укриття" на Чорнобильській АЕС, заявив віце-прем'єр України Валерій Вощевський.

"Результатом зустрічі стало те, що майже всі донори підтвердили свій додатковий вклад, щоб покрити EUR100 млн, яких не вистачає на новий об'єкт "Укриття", - сказав В.Вощевський на брифінгу в Києві в понеділок за підсумками Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки в Лондоні 16 липня.

Зокрема, Казахстан додатково виділить EUR3,5 млн, Саудівська Аравія - EUR20,5 млн, Швеція - EUR1 млн, Китай - EUR4 млн, Литва - EUR1 млн.

"Можна констатувати, що країни-донори зацікавлені в завершенні цього проекту в листопаді 2017 року, і нам вдалося вирішити питання внесків у розмірі 100 млн (EUR), і внески будуть зроблені найближчим часом. Фактично цей проект буде фінансово забезпечено", - сказав В.Вощевський.

Він нагадав, що спочатку на об'єкт "Укриття" було необхідно EUR800 млн, але з огляду на технічні прорахунки вартість зросла ще на EUR615 млн. Таким чином, загальна вартість проекту збільшилася до EUR1,5 млрд.

Із цих EUR615 млн ЄБРР профінансував EUR350 млн, ЄС і країни "Великої сімки" виділили додатково EUR165 млн. Таким чином, EUR515 млн - це підтверджені кошти, вони надійшли на рахунки фонду "Укриття". Недостача становила EUR100 млн, що й стало предметом обговорення на асамблеї.

Крім того, на проект СВЯП-2 (сховище відпрацьованого ядерного палива) необхідно ще EUR70 млн. "Загальна сума проекту СВЯП-2 становить EUR255 млн. До закінчення проекту залишилися півтора року, ще необхідно близько EUR70 млн", - повідомив В.Вощевський.

За його словами, первинна вартість проекту становила EUR275 млн, а в результаті сягнула EUR320 млн. Згідно з планом, об'єкт має бути завершено наприкінці 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА