17:13 21.07.2015

Адміністрація президента акцентує увагу на ймовірності технічного дефолту, а не на повній неплатоспроможності України

2 хв читати
Адміністрація президента акцентує увагу на ймовірності технічного дефолту, а не на повній неплатоспроможності України

Загроза технічного дефолту існує, проте говорити про дефолт в Україні в цілому недоречно, заявляє представник президента в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк.

"Переговори з кредиторами відбуваються непросто, і міністр фінансів неодноразово говорила про це. Проте якщо це (дефолт - ІФ) станеться, це буде технічний дефолт, щоб кредитори розуміли: необхідно якось рухатись назустріч одне одному", - сказав він на брифінгу у вівторок.

При цьому О.Данилюк наголосив, що "говорити про дефолт нині недоречно з огляду на фінансову ситуацію в країні та знаючи графік платежів".

"Ми перебуваємо в переговорному процесі з кредиторами, у нас є певний зв'язок із програмою МВФ - це те, що на нас тисне. У разі потреби такий дефолт буде оголошено", - додав він.

Як повідомлялося, спецкомітет кредиторів та українська делегація, яку представляла міністр фінансів Наталія Яресько, досягли прогресу під час прямих переговорів у Вашингтоні 15 липня. Водночас, як зазначила міністр, остаточної домовленості поки що немає.

В інтерв'ю "ТСН" у Вашингтоні, відповідаючи на запитання, чи буде уряд України вдаватися до мораторію на зовнішні виплати, глава Мінфіну сказала, що теоретично мораторій може бути, але зараз таких конкретних планів немає.

Як повідомлялося, реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами не зрушували з місця з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд облігацій країни не погодяться найближчим часом розпочати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі та знизити відсотки.

Кредитори, у свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе вкластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відстрочення виплат. Кредитори зробили останню свою пропозицію 9 травня і вважали її такою, що відповідає всім критеріям МВФ. Вони пропонували економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція спецкомітету кредиторів, як і раніше, не відповідала цілям, погодженим із МВФ, і, крім того, передбачала вилучення $8 млрд із міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. Як поступку Київ запропонував кредиторам у середині червня додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими робитимуться у разі досягнення Україною вищих, ніж зараз прогнозують, показників зростання ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА