15:26 22.07.2015

Міноритарії "Укрнафти" подали позов до Стокгольмського арбітражу проти України – Коломойський

2 хв читати
Міноритарії "Укрнафти" подали позов до Стокгольмського арбітражу проти України – Коломойський

Міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" подали позов Стокгольмського арбітражу проти України, повідомив бізнесмен Ігор Коломойський журналістам у Києві в середу.

"Щодо Стокгольмського? Він стосується газу, а англійський – прав акціонерів", – сказав він.

На уточнювальне запитання .сума претензій складає $5 млрд?", В. Коломойський ствердно кивнув.

Інші деталі позову в арбітраж В. Коломойський відмовився розголошувати.

Як повідомлялося, в січні 2015 року три кіпрські компанії – міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" зажадали від України $5 млрд в якості компенсації за дії уряду і НАК "Нафтогаз України", надіславши лист на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина.

У цьому документі кіпрські компанії вказували, що Україна протягом 2006-2014 років обмежувала "Укрнафту" у праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.

На думку Littop Enterprises, Dridgemont Ventures і Bordo Management, з-за обмежень по продажу газу "Укрнафта" не має коштів для повного покриття податкових зобов'язань, а Державна фіскальна служба нараховує штрафні санкції, що ставлять під загрозу подальшу ефективну роботу компанії.

Компанії-міноритарії запропонували представникам України зв'язатися з ними для вирішення спору мирним шляхом, відводячи на це три місяці. В іншому випадку вони мали намір звернутися в міжнародний арбітраж, спираючись на норми Договору про приєднання України до Енергетичного співтовариства.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку, – порядку 42% акцій.

У січні 2010 року було підписано угоду про співпрацю і взаєморозуміння держави і міноритарних акціонерів, які сукупно володіють понад 90% "Укрнафти". Підписантами угоди з боку держави виступив НАК "Нафтогаз України" (володіє 50%+1 акція "Укрнафти"), з боку міноритаріїв - пов'язані з групою "Приват" компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Managament Limited, Balliotti Enterprises Limited, Renalda Investments Limited (володіють 40,4% "Укрнафти"). Крім того, свій підпис під документом у якості третьої сторони поставив представник "Укрнафти".

Угода, зокрема, передбачає, що НАК делегує в наглядову раду "Укрнафти" шість представників, міноритарні акціонери – п'ять. Голова правління "Укрнафти" має обиратися зборами із запропонованих міноритаріями кандидатів.

У частині економічної політики сторони, зокрема, зобов'язалися діяти таким чином, щоб реалізація ними своїх корпоративних прав не завдавала шкоди і не створила загрози заподіяння шкоди правам інших сторін.

Згідно з документом, будь-який спір, який виникає у зв'язку з цією угодою, має вирішуватися виключно Лондонським судом міжнародного арбітражу.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА