13:12 23.07.2015

ЄІБ надав Україні рамковий кредит у EUR400 млн для відновлення і розвитку муніципальної інфраструктури

3 хв читати
ЄІБ надав Україні рамковий кредит у EUR400 млн для відновлення і розвитку муніципальної інфраструктури

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надав Україні кредит у розмірі EUR400 млн на фінансування інфраструктурних проектів українських великих і середніх міст щодо захисту і відновлення комунальної інфраструктури, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Відповідну фінансову угоду між Україною та ЄІБ для фінансування проекту "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України" підписали віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та віце-президент ЄІБ Ласло Бараняй. "ЄІБ надав Україні безпрецедентні умови залучення найдешевших і довгих грошей, що надзвичайно важливо в умовах обмежених бюджетних можливостей. Завдяки реалізації цієї угоди ми можемо змінити якість послуг для населення і модернізувати застарілу інфраструктуру житлово-комунального господарства", - сказав Г. Зубко.

За його словами, загальний строк погашення позички за проектами модернізації систем теплопостачання становить 22 роки, за проектами модернізації водопостачання - 30 років. Процентна ставка становитиме 2%.

"Це інвестиційна програма із модернізації постачання тепла та води, виконання якої координуватиме Міністерство регіонального розвитку. Програма передбачає реалізацію проектів у середніх і великих містах із захисту та реконструкції міської інфраструктури. Крім заміни обладнання, буде проведено модернізацію мереж, 80% яких зараз перебувають у катастрофічному стані", - повідомив Г. Зубко.

Віце-прем'єр зазначив, що кошти позики спрямують на заходи з підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання, енергоефективності громадських будівель, міське освітлення. Згідно з угодою передбачено також реалізацію проектів із водопостачання, водовідведення та переробки твердих відходів. "Реалізація проектів надасть можливість відновити зношену муніципальну інфраструктуру, знизити собівартість послуг, підвищити комфортність і якість умов життя українців, поліпшить екологічний стан міст", - пояснив він.

За словами Г. Зубка, кінцевими одержувачами коштів, згідно з договором, є центральні, регіональні або місцеві органи влади, комунальні та муніципальні підприємства, які надають комунальні послуги в Україні.

"Цей проект реалізується згідно з зобов'язанням Банку ЄС підтримати Україну і її народ. Сучасна і надійна муніципальна інфраструктура сприятиме підвищенню якості життя людей, які живуть в містах України. Це допоможе заощадити енергію, забезпечити кращі і більш економічні послуги і допомогти захистити навколишнє середовище", - зазначив Л. Бараняй.

Церемонія підписання угоди відбулася за участю прем'єра Арсенія Яценюка під час колегії Міністерства регіонального розвитку з питань стану виконання ним програми діяльності Кабміну, Коаліційної угоди, Стратегії сталого розвитку "Україна-2020".

Як повідомлялося, рада директорів ЄІБ 19 травня ухвалила рішення виділити Україні рамковий кредит для відновлення і розвитку муніципальної інфраструктури в розмірі EUR400 млн. Проект покликаний продовжити життя критично важливої міської інфраструктури в секторах енергетики, водопостачання та санітарії, знизити втрати і шкідливі викиди, підвищити енергоефективність.

Згідно з інформацією ЄІБ, загальна вартість проекту оцінюється в EUR800 млн. Партнером із його розробки з української сторони виступив Мінрегіон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА