14:54 29.07.2015

Пам'ятник духовному лідеру УГКЦ митрополиту Андрею Шептицькому відкрили у Львові у день 150-річчя з дня народження владики

3 хв читати

У Львові в присутності президента України Петра Порошенка відкрили пам'ятник митрополиту Української греко-католицької церкви (1901-1944) Андрею Шептицькому.

"Сьогодні ми відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо пам'ятник митрополиту Шептицькому у Львові. Але найкращий пам'ятник владиці – це незалежна Україна, яка йде в сім'ю європейських народів", - сказав президент на церемонії відкриття монумента митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому у Львові в середу.

За словами глави держави, такі люди, як митрополит Андрій, "дорогі для нації і складають золотий запас України".

"Шептицький на основі церковної структури створив прообраз українського національного організму. У часи митрополита Андрея Україна ще була розділена між сусідами і де-юре Україна в ті часи ще не виникла. Але де-факто держава вже існувала саме в тих межах, що й греко-католицька церква", - сказав П. Порошенко.

Він додав, що в часи терору проти церкви митрополит Андрій Шептицький "показував приклад безстрашного непохитного наслідування Христу".

"Своїм життям він довів, що завжди падають ідоли, а віра, надія, любов залишаються з нами, і Господь Бог теж залишається з нами. Впевнений, що ми подолаємо всі випробування, упевнений, що ті випробування, які постали перед боголюбивим українським народом, зникнуть. Здійсниться пророцтво митрополита Андрія, яке він висловив у свій передсмертний час – пророцтво про Україну: "Україна звільниться від упадку та стане державою сильною, об'єднаною, величною, нарівні з іншими високорозвиненими державами", - сказав президент.

У свою чергу, глава УГКЦ архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) відзначив важливість сьогоднішньої події.

"Історія встановлення пам'ятника митрополиту Андрею у Львові – це історія боротьби, історія лідера УГКЦ із 1901 року до самої смерті в 1944 році. Під час Другої світової війни він боротьби українців за свою свободу. І змагання встановити пам'ятник великому митрополитові є невід'ємною частиною національно-визвольних змагань нашого народу і історією боротьби за свою історію, свідомість, церковну та національну ідентичність ", - сказав глава УГКЦ.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за даними міліції, на відкриття пам'ятника прибули близько 15 тис. оіб. Охорону правопорядку забезпечують понад тисячу правоохоронців.

Перед початком урочистостей у Львові була сильна злива, але незабаром вона припинилася.

29 липня виповнюється 150 років з дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького (1865-1944) – видатного діяча цієї конфесії, великого мецената українського мистецтва, науки й культури. Він допоміг врятувати життя понад 150 євреїв. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок в монастирях церкви для понад ста єврейських дітей. Митрополит Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини стосовно євреїв. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Папа Римський Франциск 17 липня оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита УГКЦ Андрія Шептицького, що необхідно для початку процесу беатифікації (прирахування померлого до лику блаженних) духовного лідера українських греко-католиків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА