10:09 03.08.2015

Уряд України зустрів серпень з рекордними гривневими залишками на рахунку

2 хв читати

Залишки коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) на початок серпня 2015 року становили 33,27 млрд грн, що більш ніж уп'ятеро перевищує показник на початок серпня 2014 року, повідомила Державна казначейська служба України (ДКСУ) в понеділок.

За її даними, за липень цього року обсяг коштів на ЄКР зріс на 7,83 млрд грн, або на 30,8%, і досяг історичного максимуму за всю історію країни.

Попередній максимум був встановлений за два місяці до того - 27,75 млрд грн: тоді було побито рекорд, що тримався з грудня 2005 року, коли завдяки приватизації "Криворіжсталі" вдалося накопичити 27,35 млрд грн. Водночас у доларовому еквіваленті за офіційним курсом Нацбанку це було $5,42 млрд, тоді як зараз у 3,5 раза менше - $1,57 млрд.

Уряд має також валютні рахунки, інформації про кошти на яких нині немає.

У березні Міжнародний валютний фонд (МВФ) виділив Україні перший транш за новою програмою розширеного фінансування EFF у розмірі близько $5 млрд, з яких близько $2,7 млрд отримав уряд для підтримки державного бюджету (інші кошти - Нацбанк), а в травні надійшов ще $1 млрд від розміщення єврооблігацій під гарантії США. У серпні очікується надходження другого транша кредиту МВФ $1,7 млрд, проте ці кошти підуть Нацбанку.

Окрім того, в першій половині року прибутки бюджету виявилися вищими від запланованих через девальвацію та інфляцію. Водночас уряд наголошує, що йому необхідно накопичити до четвертого кварталу 25 млрд грн на виплату дотацій через підвищення енерготарифів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА