10:23 04.08.2015

Порошенко надав громадянство України Марії Гайдар і російському журналістові Володимиру Федоріну

3 хв читати
Порошенко надав громадянство України Марії Гайдар і російському журналістові Володимиру Федоріну

Президент України Петро Порошенко підписав указ про надання громадянства і вручив паспорти громадян України російському громадському діячеві, заступнику голови Одеської ОДА Марії Гайдар і російському журналістові, що був головним редактором "Forbes-Україна", Володимиру Федоріну.

Як повідомляє у вівторок уранці прес-служба глави Української держави, під час вручення паспортів П. Порошенко зазначив, що велика кількість росіян, які розуміють реальний стан речей роблять вибір "або ти залишаєшся з вільним світом, демократією і робиш усе, щоб забезпечити верховенство свободи і демократії, або - мовчиш. І за цієї мовчазної згоди скоюються дуже важкі злочини".

Глава держави додав: "Ваш приклад переконливо свідчить, що мовчати не можна, потрібно жити у згоді зі своєю совістю".

П. Порошенко також зазначив, що максимум, що вони можуть сьогодні зробити для Росії, - "це забезпечити успіх України". На думку президента, тільки за цих умов можна буде відновити відноситни між вільною Україною і вільною Росією.

Глава держави подякував М. Гайдар, В. Федоріну і всім росіянам, які знаходять у собі мужність висловлювати незгоду з діями чинного в Росії режиму, за їхню активну сміливу громадянську позицію.

Президент побажав новим громадянам України не втрачати зв'язку з Росією. "Ваша неангажована позиція, думка й інформація з України як альтернатива кремлівській пропаганді дуже важлива для мільйонів росіян", - сказав П. Порошенко.

Говорячи про своє нове громадянство, В. Федорін зазначив: "Це велика честь і знак великої довіри з боку народу України і президента України, можливо - найвідповідальніше рішення в моєму житті".

Він зауважив, що Україна сьогодні - флагман свободи і нормалізації на пострадянському просторі, "який дає надію народам колишнього СРСР стати членами світового сім'ї вільних народів", і наголосив, що для нього важлива безпосередня участь в цьому процесі.

У свою чергу, М. Гайдар зауважила, що для неї громадянство України є дуже знаковим вибором: "Я тут у скрутний для України час для того, щоб розділити долю українського народу. У нас один ворог - авторитарний режим, який вбиває людей як в Росії, так і тут".

Вона також запевнила, що зробить усе можливе, "щоб цього ворога перемогти і показати інший шлях - шлях свободи і демократії, поваги, партнерства і добросусідства".

М. Гайдар також висловила сподівання, що "Україна побачить, що росіяни - це не лише війна, агресія і ненависть".

М. Гайдар - російський опозиційний громадський діяч, дочка ідеолога ринкових реформ 1990-х років у РФ Єгора Гайдара. Кілька років працювала в адміністрації Кіровської області радником губернатора із соціальних питань. Була засновником і керівником Фонду соціальної допомоги та підтримки населення "Соціальний запит", але в середині липня 2015 року пішла з цієї посади.

17 липня голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі анонсував призначення М. Гайдар його заступником, вона займатиметься соціальною сферою і для призначення на посаду візьме українське громадянство.

В. Федорін - 1971 року народження - уродженець міста Одеси, проживає в Одесі. Є визнаним в інформаційному середовищі Російської Федерації професіоналом - журналіст, редактор, медіа-менеджер, який завжди позиціонував себе як прибічник України, обстоював принципи і стандарти незалежної журналістики європейського зразка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Керівництво ЄС підтримує пропозицію лідерів Польщі та Греції створити "спільний щит ППО"

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА