12:50 04.08.2015

Україна направила кредиторам оновлену пропозицію про реструктуризацію боргу й чекає їх на зустрічі в Лондоні в четвер

2 хв читати
Україна направила кредиторам оновлену пропозицію про реструктуризацію боргу й чекає їх на зустрічі в Лондоні в четвер

Міністерство фінансів України у вівторок направило оновлену пропозицію з реструктуризації суверенного і гарантованого державою боргу Спеціальному комітету кредиторів, суть якого ще не розголошується.

"З урахуванням часу, необхідного для юридичного оформлення пропозиції з реструктуризації, поточний тиждень матиме вирішальне значення для переговорів", - зазначено в повідомленні Мінфіну.

"З урахуванням цього Міністерство закликає кредиторів взяти участь в зустрічі в Лондоні на найвищому рівні в четвер", - зазначено в релізі.

Мінфін також вітав рішення зборів тримувачів єврооблігацій Ощадбанку про реструктуризацію на 7 років єврооблігацій з погашенням в 2016 і 2018 роках загальним обсягом $1,2 млрд відповідно до завдань, закладених у програмі співпраці України з МВФ, закликавши інших міжнародних кредиторів Ощадбанку швидко домовитися на аналогічних умовах.

Як повідомлялося, реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топталися на одному місці з березня до кінця червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд її облігацій не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, у свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в потрібні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відстрочення виплат. Вони пропонували економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція спецкомітету кредиторів, як і раніше, не відповідала завданням, погодженим з МВФ, і, крім того, передбачала вилучення $8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. Як поступку Київ запропонував у середині червня кредиторам додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими робитимуть у разі досягнення Україною вищих за прогнозовані показників зростання ВВП.

Переговори були розблоковані після зустрічі між делегацією України, членами Спецкомітету кредиторів і представниками МВФ, що відбулася 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні. В середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а на минулому тижні міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори вперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте лише на 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА