15:06 12.08.2015

Яценюк доручив ДФС спільно з трейдерами вжити заходів щодо детінізації ринку зерна

2 хв читати
Яценюк доручив ДФС спільно з трейдерами вжити заходів щодо детінізації ринку зерна

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Державній фіскальній службі спільно з операторами ринку зерна вжити заходів щодо його детінізації.

"З'явилися непоодинокі факти закупівлі зерна за готівку. Говорять, що ціна навіть вища, ніж за безготівковим розрахунком. Це або схема з легалізації відмитих грошей, або інша схема, можливо, з відшкодування ПДВ", - сказав він під час засідання уряду в Києві в середу.

З огляду на це прем'єр дав доручення ДФС вирішити цю проблему. "Я доручаю Державній фіскальній службі разом з операторами ринку застосувати заходи щодо детінізації цього ринку і визначити, що відбувається на ринку зернових, чому такі великі обсяги неврахованої готівки потрапляють на ринок", - сказав А.Яценюк.

Прем'єр також доручив Мінагропроду спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, НБУ представити прогнозні обсяги надходжень іноземної валюти від експорту сільгосппродукції до кінця поточного року.

"Це дасть можливість і Нацбанку себе більш упевнено почувати, і нам буде зрозуміло, якою буде пропозиція (валюти - ІФ) на ринку", - додав А.Яценюк.

За його словами, Мінагропрод має постійно відстежувати запаси зерна на внутрішніх складах, проводити наради з трейдерами щодо експортних можливостей.

Як повідомлялося, за даними Європейської бізнес асоціації, в Україні нині здійснюється закупівля зерна групою невідомих осіб і компаній безпосередньо у сільгоспвиробників, розрахунки відбуваються готівкою в іноземній валюті. Таким чином, порушується валютне законодавство, не сплачуються податки, формується ринок нелегального зерна, створюються передумови для зловживань із відшкодуванням податку на додану вартість і неповернення валютної виручки, оскільки подібні операції із зерном мають сенс лише у разі подальшого експорту цього зерна за підробленими документами і переведення валютної виручки в офшорні юрисдикції, тобто незаконного виведення капіталу з країни та відмивання грошей в особливо великих розмірах.

Європейська бізнес асоціація, Українська зернова асоціація звернулися до влади з проханням до влади припинити незаконні дії на ринку зерна компаній, які скуповують зернові за готівку в іноземній валюті.

ДФС і зернотрейдери домовилися про взаємодію щодо виявлення схем нелегальних закупівель зерна.

За інформацією Всеукраїнської аграрної ради, без нормалізації ситуації на ринку зерна можливе подальше падіння цін на сільгоспкультури в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА