16:57 14.08.2015

Ембарго РФ на українське продовольство кардинально не вплине на експортну орієнтацію аграріїв - думка

2 хв читати
Ембарго РФ на українське продовольство кардинально не вплине на експортну орієнтацію аграріїв - думка

Рішення РФ ввести ембарго для української продовольчої продукції кардинально не вплине на експортну орієнтацію агропромислової галузі, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" виконавчий директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Олександр Жемойда.

За його словами, експорт до РФ нині займає лише 18% загального експорту агропродукції до інших країн.

"Найбільше російське ембарго позначиться на вітчизняних виробниках, які експортували продукцію м'ясопереробних підприємств, виробниках напоїв (зокрема алкогольних), олії соняшникової, какао продукції та овочів", - сказав О.Жемойда.

Як зазначили в УКАБ, прагнення будь-якими шляхами ускладнити доступ українських товарів на ринок РФ уже позначилося на скороченні експорту з України майже на 40% у 2014 році - з $15 млрд до $9,8 млрд. У першому кварталі 2015 року порівняно з відповідним періодом 2014 року експорт зменшився вдвічі.

"У загальній структурі експорту до РФ товари 1-24 груп (агропродукція) за 2014 рік займали лише 5,88% і скоротилися вдвічі порівняно з майже $2 млрд у 2013 році. А в першому кварталі 2015 року взагалі становлять $72,5 млн у грошовому виразі", - зазначили в УКАБ.

Таким чином, за словами О.Жемойди, українські виробники вже почали переорієнтовуватися з російського на інші ринки, зокрема, азіатські, північно-африканські, країни Перської затоки.

"Загалом переорієнтація вітчизняних виробників на інші ринки, з одного боку, - це певний дискомфорт і додаткові витрати. Проте, з іншого боку, - це стимул до підвищення якості, більшої активності і на внутрішньому ринку, і на зовнішньому", - резюмував виконавчий директор УКАБ.

У свою чергу президент Української зернової асоціації (УЗА), члени якої експортують 80% зернових та олійних культур з України, Володимир Клименко додав, що на ринок зерна ембарго абсолютно ніяк не вплине

"Ми практично не експортуємо до РФ нічого із зернових, олійних, масла і продуктів переробки. Ми експортуємо до 100 країн світу. Наше зерно добре котирується в країнах Південно-Східної Азії, країнах Близького Сходу, Північної Африки, багато зерна експортуємо до ЄС. Ринки збуту у нас є", - сказав агентству В.Клименко.

За його словами, іноді Україна експортувала до РФ кукурудзу та пшеницю, але це були одиничні випадки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА