16:04 27.08.2015

НБУ відданий гнучкій курсовій політиці - глава Нацбанку

2 хв читати
НБУ відданий гнучкій курсовій політиці - глава Нацбанку

Національний банк України (НБУ) відданий гнучкій курсовій політиці щодо курсу національної валюти і намагається піти від так званої політики коридору, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Насправді, я вам не можу сказати, що Національний банк дотримується політики валютного коридору. У нас на сьогодні є bid/offer (ціна на купівлю і продаж валюти - ІФ). Він становить 10% і дає достатньо простору для маневру нашому ринку", - сказала вона на прес-конференції в НБУ в четвер.

За словами В.Гонтаревої, центробанк відданий наявності гнучкого курсу, що відповідає фундаментальній складовій платіжного балансу країни. При цьому вона зазначила, що останні чотири місяці зовнішньоекономічний баланс країни і рахунок поточних операцій уже були врівноважені, і Нацбанк має достатній обсяг міжнародних резервів - $12 млрд.

"Просто наш ринок ментально вже звик до 10-відсоткового так званого коридору. Але Національний банк не дає ніякого зобов'язання тому, що ми встановлюватимемо якісь коридори", - наголосила вона.

Крім того, глава НБУ повідомила про плани центробанку нарощувати золотовалютні резерви.

"Зараз НБУ готовий це робити в необмеженій кількості по 21 грн/$1. Але якщо фундаментально ми зрозуміємо, що готові купувати валюту за нижчим або вищим курсом, ми наш нижчий курс і поставимо", - сказала В.Гонтарева.

За її словами, від початку року Нацбанк викупив із ринку $1,3 млрд і готовий продовжувати.

Вона нагадала, що амбітним завданням є нарощування резервів до $18 млрд до кінця 2015 року, або чотирьох місяців імпорту, проте основним джерелом їх поповнення стане міжнародна фінансова допомога.

В.Гонтарева зазначила, що останніми місяцями НАК "Нафтогаз України" припинив купувати валюту безпосередньо у НБУ і вже викупив на ринку майже $700 млн.

Глава регулятора додала, що стабільна ситуація спостерігається і на готівковому ринку: лише в липні населення продало валюти на $135 млн більше, ніж купило, а від початку року таке сальдо перевищило $1 млрд.

Як повідомлялося, заступник глави НБУ Олег Чурій у середині червня сказав журналістам, що Нацбанк допускає коливання курсу гривні в межах 21-23 грн/$1.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА