09:49 07.09.2015

Підганяти остаточне ухвалення змін до Конституції ніхто не буде - Порошенко

3 хв читати
Підганяти остаточне ухвалення змін до Конституції ніхто не буде - Порошенко

Підганяти ухвалення Верховною Радою України змін до Конституції в частині децентралізації у другому читанні ніхто не буде, оскільки перед цим потрібно провести широку роз'яснювальну роботу щодо суті децентралізації влади в країні, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Зараз ніхто не підганятиме ухвалення змін до Конституції у другому читанні. Саме зараз ми і повинні провести ту роз'яснювальну роботу: що таке децентралізація... що децентралізація – це наближення влади до людей, що децентралізація – це передання значного фінансового ресурсу територіальним громадам, що децентралізація – це можливості більшої відповідальності влади. Тому що не треба зараз питати Банкову (адміністрацію президента – ІФ), або Грушевського (Кабінет Міністрів – ІФ), або Верховну Раду, як використовувати гроші на місцях, і створити кращі механізми, щоб ці гроші на місцях можна було заробляти. Виключно добровільний механізм об'єднання громад дає змогу залишати більше коштів на місцях", - сказав П.Порошенко у своєму інтерв'ю в ефірі "5 каналу" в неділю ввечері.

За його словами, в Україні не буде обласних і районних адміністрацій, замість них, вводиться інститут префектів. "Коли я став президентом, у прокуратури ще був загальний нагляд. І прокурор, маючи ще районну і обласну адміністрацію, міг вносити будь-який протест, який був обов'язковим для розгляду... Ми зняли загальний нагляд... і у префектів залишається одне право - звернутися до суду щодо припинення незаконного рішення. Але не як прокурор він стверджуватиме, що це рішення незаконне, а він питатиме у суду. Але так у будь-якого громадянина на сьогодні є право звернення до суду", - зазначив президент.

Ще одна позиція, за його словами, стосується права президента ініціювати розпуск "тієї чи іншої ради, яка порушила Конституцію і зайнялася сепаратизмом". "Сьогодні Верховна Рада без будь-яких пояснень, без будь-яких причин може розпустити будь-яку раду, що багато разів ставалося... Зараз ми навпаки захистили місцеве самоврядування і говоримо: тільки коли порушують Конституцію, тільки коли президент звернеться до Конституційного Суду, тільки коли Конституційний Суд розгляне і ухвалить рішення: Конституцію порушено, при чому не взагалі, а в частині, що стосується національної безпеки та оборони, - і тільки після цього Верховна Рада, яка і зараз має це право, повинна ухвалити рішення про нові вибори", - сказав глава держави.

"І головна позиція – це особливості місцевого самоврядування. Замість п. 16 ст. 92 чинної Конституції, свідчить, що виключно закони України встановлюють статус окремих міст... причому статус – це означає абсолютно різну формальну модель існування того чи іншого територіального утворення, ми говоримо – ні. Ми змінами до Конституції, ініційованими президентом, ліквідуємо цю статтю, більше немає у нас ніякого параду суверенітетів, більше немає у нас ніяких окремих статусів. А замість цього у нас будуть лише особливості місцевого самоврядування для окремих районів Донецької та Луганської областей, які зараз перебувають під окупацією", - наголосив П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА