13:38 08.09.2015

До закону про безкоштовну правову допомогу потрібні зміни для нівеляції впливу держави на адвокатів, вважає адвокатська громадськість

2 хв читати
До закону про безкоштовну правову допомогу потрібні зміни для нівеляції впливу держави на адвокатів, вважає адвокатська громадськість

Наявний формат безкоштовної правової допомоги встановлює контроль держави над адвокатами, слід внести зміни до законодавства для збереження незалежності адвокатів і забезпечення прав людей, яких вони захищають, переконана адвокатська громадськість України.

"Сьогодні українські адвокати відчувають агресивний політичний тиск державного органу за допомогою системи безкоштовної правової допомоги", - сказав у вівторок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" заступник голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Валентин Гвоздій.

Він наголосив, що незалежність адвоката є засадничим принципом його діяльність. "Ми не можемо залежати від когось, і, насамперед, від держави", - зазначив адвокат.

За словами В. Гвоздія, формат безкоштовної правової допомоги при Мін’юсті призводить до "тотального контролю з боку держави". Він пояснив, що для надання послуг у системі безкоштовної правової допомоги необхідно отримати схвалення державного органу та його службовців.

Відповідаючи на запитання про те, з якою метою адвокати йдуть на надання безкоштовної правової допомоги, В. Гвоздій зазначив, що багато хто сприймає цю роботу як піар і добір клієнтів.

"Створено певну державну групу адвокатів, для якої не діють адвокатські стандарти", - сказав глава комітету НААУ з адвокатської етики Андрій Циганков.

Він висловив переконання в тому, що система безкоштовної правової допомоги створює систему контролю над клієнтами, яких захищають безкоштовні адвокати.

У свою чергу адвокат, член комітету НААУ із захисту прав адвокатів Оксана Соколовськая, наголосила, що за процедурою надання безкоштовної правової допомоги, як правило, надаються адвокати, лояльні до слідства.

За словами О. Соколовської, люди, що потребують захисту, фактично, не отримують його, а "та оплата, яка гарантується державою, є смішною".

Голова ради адвокатів Київської області Петро Бойко нагадав, що адвокати працюють на того клієнта, який їх наймає і оплачує їхні послуги. У системі надання безкоштовної правової допомоги таким клієнтів фактично є держава.

Відповідаючи на запитання про те, яким чином можна змінити ситуацію, В. Гвоздій наголосив: "Ми хочемо ініціації нашою державою внесення змін до чинного закону України про надання безкоштовної правової допомоги, щоб змінити порядок, нівелювати вплив держави до мінімуму. Зокрема, як один з варіантів, може бути покладання на адвокатське самоврядування функцій координації такої допомоги".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА