14:42 22.09.2015

Демчишин пропонує реанімувати ідею консорціуму з управління українською ГТС і допускає залучення постачальників з середньої Азії

3 хв читати
Демчишин пропонує реанімувати ідею консорціуму з управління українською ГТС і допускає залучення постачальників з середньої Азії

Створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС) із залученням під 50%-1 акція як постачальників газу, так і європейських споживачів, допоможе зняти багато ризиків щодо транзиту газу до Європи територією Україну, хоча ця ідея і є заїждженої, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Коли говорю про оператора, я кажу, по суті, про оператора, який не матиме жодного відношення до прав власності, що балансуватиме систему, координуватиме дії між видобувними (компаніями), імпортерами, постачальниками в Європу – тобто, буде, по суті, керівником цієї системи, оператором", - сказав міністр на 13-му міжнародному форумі "ПЕК України: сьогодення та майбутнє" в Києві у вівторок..

Він зазначив, що учасників такого консорціуму може бути багато, а частка України має бути 50%+1 акція.

"Для того щоб завантажити систему ефективно оперувати, однозначно потрібні ми - власники системи, європейці, які будуть покупцями цього газу, і постачальники. Але постачальником не обов'язково може бути лише "Газпром", можуть бути туркмени, можуть бути казахи", - вважає В. Демчишин.

На його думку, якщо учасників буде багато, то завжди можна придумати відповідну комбінацію для задоволення інтересів всіх.

"Україна 50+1%, а інші 50% можуть бути розділені між 4-5 учасниками, що гарантуватмуть ефективне використання системи", - пояснив міністр.

Він уточнив, що поки що немає якоїсь готової концепції, "кінцевою і навіть робочої".

Водночас Міненерговугілля спільно з НАК "Нафтогаз України" та "Укртрансгазом" підготували презентацію і направили Єврокомісії, щоб почати цей процес, повідомив В. Демчишин. "Мені здається, в дискусії народжується істина, давайте почнемо спілкуватися", - зазначив міністр.

За його словами, деякі європейські учасники позитивно сприйняли ці пропозиції.

Як повідомлялося, 10 вересня 2014 року набули чинності закон "Про реформування системи управління єдиної ГТС України". Згідно з ним ГТС і підземні сховища газу (ПСГ) залишаються в держвласності, однак відтепер їх можна передавати в управління спеціально створеним компаніям. У цих керуючих компаніях українська держава отримає контрольний пакет, а інші акції можуть придбати європейські та американські компанії.

Уряд планує створити дві компанії, які обслуговують ПСГ і ГТС, за участю американських і європейських партнерів. Згідно з документом знімаються обмеження на передачу в оренду чи концесію магістральних газопроводів і ПСГ підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС та/або ПСГ.

Це передання майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов'язань, взятих Україною відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства" на підставі договору і на умовах, затверджених Кабміном, з урахуванням принципів дотримання економічної безпеки держави.

При цьому функції оператора єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступити виключно держава, державне підприємство (володіння не менш як 51% корпоративних прав) або юридична особа (юридичні особи), яке належить та контролюється резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 директиви 2009/73/ЄС Європейського парламенту та Ради щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу.

Такі ж умови мають бути застосовані стосовно оператора ПСГ.

Водночас прем'єр Арсеній Яценюк 18 вересня 2015 року констатував, що бажаючих взяти участь у консорціумі з управління ГТС та ПСГ України наразі немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для підготовки Харкова та області до осінньо-зимового періоду буде виділено 4 млрд грн - нарада в Зеленського

Зеленський провів у Харкові нараду щодо оперативної обстановки в регіоні та підготовки до опалювального сезону

СБУ заочно повідомила про підозру Валентину Матвієнко, яка сприяє війні РФ проти України

Студентам на окупованій території та за кордоном дозволять надавати військово-облікові документи до вишів після скасування воєнного стану

Стефанчук заявив про офіційний початок переговорів України та Польщі щодо гарантій безпеки

На будівництво всіх запланованих Генштабом ліній фортифікацій кошти виділено повним обсягом - прем'єр

Для Харкова та області є відповідні програми забезпечення світлом і теплом, це пріоритет - глава Міненерго

За минулу добу відбулося 113 бойових зіткнень, від початку доби - ще 37 - Генштаб ЗСУ

Українські пілоти, які пройшли навчання у США на F-16, попрямують до Європи для подальшої підготовки

На Донеччині прикордонники взяли в полон російського окупанта, який одягнув кітель української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА