15:54 23.09.2015

Родичі загиблих під час пожежі на нафтобазі працівників ДСНС вимагають компенсації від винних

3 хв читати
Родичі загиблих під час пожежі на нафтобазі працівників ДСНС вимагають компенсації від винних

Родичі загиблих унаслідок гасіння пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" в Київській області працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій Андрія Тарасенка, Максима Глазкова та Антона Басовського не довіряють слідству, яке провадить Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ України, вимагають покарати та стягнути компенсацію з винних, якими вважають керівництво компанії "БРСМ".

"У нас є підстави не довіряти слідству, ми вважаємо, що воно може піти в неправильному напрямку й шукати винних не там, де їх слід шукати. Вони можуть "призначити" винних у цій трагедії. Велику частину провини несуть власники нафтобази і ті люди, які були формальними керівниками підприємств, що входять до групи компаній "БРСМ", - сказав адвокат постраждалих Олександр Мірошник на прес-конференції в Києві в середу.

За його словами, слідчий зустрічався з постраждалими лічені рази, і немає офіційної реакції на вимоги ознайомитися з матеріалами справи. Адвокат заявив, що в усній бесіді слідство озвучило версію, що за смерті працівників нафтобази відповідальні її керівники, а за смерті пожежників відповідають їхні керівники, які організовували гасіння пожежі.

"Ми вважаємо, що такий підхід спрямований на те, щоб не допустити до відповідальності тих людей, яким уже оголошено підозру. По-друге, не допустити притягнення до відповідальності власників цього бізнесу та цієї нафтобази", - наголосив він.

О.Мірошник озвучив позицію постраждалих, що причина загибелі людей не в неправильному гасінні пожежі, а в самій пожежі.

"Пожежники, за моєю інформацією, навіть не знали, що в цих цистернах є паливо, а працівники нафтобази, за нашою інформацією, приховували цей факт. Потужний вибух стався несподівано. На цій базі мають бути відповідні системи пожежогасіння та протидії вибуху", - пояснив він.

Адвокат повідомив, що на сьогодні три його довірителі подали цивільні позови до тих осіб, яких офіційно підозрюють у тому, що сталося на нафтобазі, і до тих юридичних і фізичних осіб із числа групи компаній "БРСМ", яких, можливо, встановить слідство. Сума цих позовів становить 20 млн грн на кожну сім'ю загиблих пожежників.

"Ми вимагаємо виплатити компенсацію від "БРСМ", тому що саме їх ми вважаємо винними в смерті пожежників, вимагаємо абсолютної прозорості та максимальної відкритості цієї кримінальної справи, щоб слідство публічно заявило, кого воно вважає винним на сьогодні", - наголосив він.

О.Мірошник також вважає, що кримінальне провадження, у рамках якого родичів загиблих працівників ДСНС офіційно визнано потерпілими, яке стосується грубого порушення правил протипожежної безпеки на вибухонебезпечних об'єктах, слід об'єднати з іншими провадженнями, якщо такі існують, наприклад, зі справою щодо ухилення від сплати податків, тому що лише так можна притягнути до відповідальності справжніх винних у цій трагедії.

Батько загиблого молодшого сержанта служби цивільного захисту Антона Басовського Олександр Басовський, у свою чергу, зазначив, що жодна заправка "БРСМ-Нафта" після того, що сталося, не була закрита, оскільки "злочинна схема роботи продовжує працювати".

Він також зазначив, що у постраждалих немає претензій до керівництва ДСНС. "Повірте, керівництво ДСНС знає, як гасити, і є, чим гасити. Необхідно розділити охолодження цистерн, їх охолоджували тому, що на відстані ста метрів розміщувалися склади не просто зі снарядами, як у Харківській області, а з ракетами від вертольотів і літаків. Плюс газонаповнювальна станція, плюс поруч така сама нафтобаза компанії WOG. Ці десять людей, які перебували саме всередині на нафтобазі, врятували Васильків. Якби почало вибухати раніше, доки прибирали ці ракети і перекривали газ, то було б дуже страшно", - зазначив Олександр Басовський.

Як повідомлялося, пожежа на нафтобазі "БРСМ-Нафта" в с. Крячки сталася 8 червня ввечері. Унаслідок НП загинули 6 осіб і 15 постраждали. Резервуари горіли майже три доби. 13 червня пожежа відновилася після розгерметизації ємності, витоку палива і подальшого загоряння розташованого поруч резервуара. 16 червня горіння палива припинилося. Станом на вечір 22 червня перекачування нафтопродуктів з пошкоджених резервуарів на нафтобазі "БРСМ-Нафта" до вцілілих ємностей було завершено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА