20:11 05.10.2015

Порошенко: Окрім обороноздатності України, пріоритетом влади є освіта

4 хв читати
Порошенко: Окрім обороноздатності України, пріоритетом влади є освіта

Президент України Петро Порошенко відкрив обговорення питання про реформи в освіті на 12-му засіданні Національної ради реформ, повідомляє прес-служба глави держави в понеділок.

"Якісна освіта має бути доступною для всіх українців, де б вони не проживали – у гірському селі чи великому місті. Початкова школа має бути скрізь, навіть у найменших населених пунктах", - зазначив у своєму виступі П. Порошенко.

Президент додав, що в країні близько 10 млн громадян працюють у сфері освіти і навчаються. Крім цього, більшість сімей стикаються з навчально-виховним процесом через дітей та онуків. "Тому на освіту не можна дивитися як на галузеву проблему. Окрім забезпечення обороноздатності держави, освіта є першим нашим пріоритетом", - наголосив П. Порошенко.

Глава держави відзначив важливість відновлення престижу вчительської праці. "Ми часто говоримо, що довіряємо вчителю краще, що у нас є - наших дітей. Виникає наступне запитання, а чому ми довіряємо краще тим, кому платимо менше?" - поставив питання П. Порошенко. "У центрі нового закону "Про освіту" має бути його величність Вчитель", - зазначив президент.

За словами глави держави, незважаючи на брак коштів, загалом стан справ в освіті кращий, ніж у багатьох інших сферах. У міжнародному рейтингу кращих університетів світу World University Rankings серед ТОП-500 фігурують 2 українських вишів.

Президент зазначив, що реформа освіти є одним з головних напрямів Стратегії реформ – 2020". "Прийшов час ретельно розглянути ці реформи", - сказав президент.

Глава держави особливо відзначив, що приєднання України до Болонського процесу в травні 2005 року було важливим кроком входження нашої держави в європейський освітній простір та індикатором масштабних змін у сфері освіти.

Наступний крок, який було зроблено на шляху реформування - закон України "Про вищу освіту". В українській вищій школі з'явилася можливість впровадження практик, притаманних європейським університетам, коли навчальні заклади самостійно розпоряджаються заробленими коштами. "Це вписується в загальну концепцію децентралізації, коли підвищуються можливості університетів, але і підвищується відповідальність", - зазначив глава держави.

"На черзі – будівництво нових, партнерських відносин між університетами та науковими установами. На сьогоднішній день це вкрай важливо для активізації інноваційних процесів та вирішення важливих суспільних проблем. Необхідно залучення до науки талановитої молоді, стимулювання досліджень молодих учених, створення для них перспектив у міжнародній діяльності і зростання", - сказав П. Порошенко.

Президент назвав хорошим прикладом створення на базі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (НТУУ "КПІ") і державного підприємства "Науково-дослідний інститут "Оріон" навчально-науково-технічного комплексу, що допоможе запустити у виробництво кілька високотехнологічних, інноваційних проектів, зокрема оборонного спрямування.

"Спільними зусиллями, зокрема за участі волонтерів, ми максимально скоротили час від наукової розробки до безпосереднього запуску у виробництво на підприємствах "Укроборонпрому", - сказав П. Порошенко.

Президент відзначив необхідність оновлення змісту освіти, приведення його до потреб людини, суспільства і держави, наголосивши на важливості оновлення освітніх стандартів, навчальних програм, назвавши "дуже актуальним" питання оновлення підручників.

Також глава держави відзначив важливість синхронізації системи освіти з потребами ринку праці: "Ми не можемо штампувати економістів та юристів, а потім, коли нам потрібні для розвитку виробництва інженери, хіміки, біологи, ми маємо високий дефіцит кваліфікованих кадрів".

Президент назвав не менш важливим питанням реформування професійно-технічної освіти, впровадження в навчальний процес майбутніх робітників новітніх технологій і матеріалів. Глава держави закликав приділили окрему увагу проекту закону України "Про професійну освіту".

Президент зазначив, що сучасний світ вимагає появи нових концепцій: освіти протягом життя, фінансової грамотності, курс якої вже впроваджується в українських школах, цифрової грамотності.

Окремо П. Порошенко виділив проект розвитку викладання англійської мови. "Представники англомовних країн готові надати нам практичну, теоретичну, фінансову, інші форми допомоги для того, щоб ми негайно кардинально змінили ставлення учнів і вчителів англійської мови, яка вже не лише мова США і Великобританії, а мова міжнародного спілкування, що відкриває нові можливості для кожного випускника", - сказав президент.

"Але поряд з цими амбітними завданнями нам, соромно сказати, ще є над чим працювати у вирішенні архаїчних проблем, далеких від сучасних технологій", - наголосив глава держави і пояснив, що має на увазі впорядкованість шкіл, проблему забезпеченості шкільних автобусів.

"Не можна займатися оптимізацією мережі малокомплектних шкіл, не вирішивши питання підвезення дітей в комфортних умовах до більш потужних навчальних закладів, розташованих в інших населених пунктах", - сказав П. Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА