16:59 08.10.2015

Малайзійський "Боїнг" був збитий ракетою "земля-повітря" з "Бука", привезеного з Росії, - сайт Bellingcat

4 хв читати
Малайзійський "Боїнг" був збитий ракетою "земля-повітря" з "Бука", привезеного з Росії, - сайт Bellingcat

Пасажирський літак "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над Донецькою областю в липні 2014 року з установки "Бук", привезеній з території Російській Федерації, повідомляє сайт журналістських розслідувань Bellingcat.

"(…) з ухаруванням наведеної вище інформації, можна зробити висновок, що 17 липня 2014 р. ракетну установку "Бук" з російської 53-ої зенітно-ракетної бригади, що базується під Курськом, провезли за маршрутом Донецьк-Сніжне. Потім вона була вивантажена з трейлера і доїхала своїм ходом до поля на південь від Сніжного, де приблизно о 16:20 запустила ракету "земля-повітря", яка збила рейс 17 "Малайзійських Авіаліній", що летів над Україною. Вранці 18 липня ракетну установку "Бук" провезли по Луганську і далі через кордон з Україною", - зазначено в документі, який підбиває підсумки дослідження відкритих джерел інформації щодо збиття рейсу 17 Malaysia Airlines (MH17), опублікованому на цьому сайті в четвер.

У матеріалі йдеться про те, що альтернативні версії катастрофи "Боїнга", надані Міністерством оборони Російської Федерації і концерном "Алмаз-Антей", "у кращому разі глибоко помилкові, а в гіршому - є навмисними спробами ввести громадськість в оману за допомогою сфабрикованих доказів".

Зокрема, в дослідженні зазначено, що заяви, зроблені Міноборони РФ 21 липня 2014 року, "були неправдивими, а в деяких випадках були фабрикацією доказів".

Так, відео, опубліковане МВС України, на якому видно "Бук" у контрольованому сепаратистами Луганську, не було зняте в іншому місті на контрольованій українськими військами території, оскільки білборд, показаний на відео, справді був у Луганську, як було встановлено за допомогою методик розслідування відкритих джерел.

Спростовується і твердження Міноборони РФ про те, що MH17 значно відхилився від курсу перед падінням. "Попередній звіт Ради авіаційної безпеки Нідерландів відповів на питання, порушені Міністерством оборони РФ, показавши, що MH17 йшов курсом, абсолютно відмінним від заявленого Міноборони РФ, а також не міняв курс так, як показано на зображенні Міністерства оборони РФ", - пояснюється в документі.

Посилаючись на експертів з радарів, розслідування Bellingcat стверджує, що поряд з MH17 не могло бути виявлено ніяких літаків невдовзі після збиття, зокрема Су-25 українських ВПС.

Також зазначено, що Міноборони Росії оприлюднило низку супутникових знімків трьох різних місцевостей, зокрема двох військових частин і поля біля села Зарощенського, і було заявлено, що в розташуванні однієї з частин, А-1428, із зображень від 14 липня і 17 липня було видно, що 17 липня ракетна установка "Бук" була виведена з бази. "Проте порівняння з супутниковим знімком компанії Digital Globe тієї самої місцевості від 17 липня дає змогу виявити кілька очевидних відмінностей. Наприклад, великі зони рослинності, спостережувані на знімках Міноборони Росії, від 14 липня були відсутні на знімку Digital Globe від 17 липня", - звертає увагу автор матеріалу на сайті розслідувань.

Проаналізовані і твердження, озвучені 2 червня 2015 року російським виробником озброєнь "Алмаз-Антеєм". Зокрема, якщо для збиття "Боїнга" використовувалася ракета "земля-повітря", то це могла бути тільки ракета 9М38М1, випущена системою "Бук-М1", і що це не може бути ракета російського виробництва, оскільки вони не виготовляються в Росії з 1999 року і були передані РФ свого часу міжнародним клієнтам. Один з наведених аргументів був, що у ракет старого зразка були довші стабілізатори.

"Хоча такі довгі "плавники" видно на ракетах "Бук" на пускових установках на Параді Перемоги в Читі, глава "Алмаз-Антея" Ян Новиков заявив, що "в сучасних парадах беруть участь тільки нові системи "Бук-М2" з ракетами 9М317", додавши, що "різницю може помітити навіть нефахівець". Незважаючи на це, користувачі Інтернету виявили безліч зображень, мабуть, ракет 9М38М1 у російських частинах", - зазначено в матеріалі.

"Алмаз-Антей" також заявив, що, з огляду на їхнє дослідження, місце пуску ракети, що збила MH17, було біля села Зарощенського за 20 км на захід від імовірного місця пуску під Сніжним. "Аналіз супутникових знімків і зведень про ситуацію в зоні бойових дій свідчить, що ця місцевість 17 липня 2014 р. була під контролем сепаратистів", - йдеться в дослідженні.

Опублікований матеріал під назвою "MH 17 - The Open Source Evidence" складено на основі досліджень Bellingcat та даних інших дослідників, що використовували відкриті джерела інформації. У ньому встановлено факти про події, що сталися 17 липня 2014 року, і походження ракетної установки "Бук", що збила MH17.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА