17:31 08.10.2015

НБУ оголосив список 48 банків з непрозорою структурою власності

2 хв читати
НБУ оголосив список 48 банків з непрозорою структурою власності

Кількість банків з непрозорою структурою власності скоротилося від середини 2015 року з 67 до 48, на них припадає загалом 7% активів усієї банківської системи, представленої на сьогодні 121 банком, повідомив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук.

"Майже всі банки з цього списку кооперують з Національним банком. Ми плануємо завершити роботу із забезпечення прозорості структури власності до кінця першого кварталу 2016 року", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

О.Писарук наголосив, що до цього списку із 48 банків, який НБУ оприлюднив на прес-конференції, не слід ставитись як до чорного списку. "Це робочий список, він ні про що погане не говорить. Я не бачу ймовірності, що банки з цього списку потраплять до Фонду гарантування вкладів з цієї причини", - зазначив перший заступник голови заступник голови НБУ.

Він додав, що за весь час роботи з розкриття кінцевих бенефіціарів банків тільки в двох випадках НБУ вдавався до такої санкції, як визнання банку проблемним, і в обох випадках вона виявилася дієвою.

О.Писарук вказав, що банки, які НБУ визнав неплатоспроможними, часто мають непрозору структуру власності. Зокрема, з середини 2015 року таких фінустанов було 11.

Перший заступник голови уточнив, що в публікованому списку 48 банків з непрозорою структурою власності, який постійно оновлюватиметься, окремо виділені дев'ять банків, які практично завершили процедуру узгодження з Нацбанком, яка займає близько півроку.

До них увійшли Аграрний комерційний банк, Ацкент-банк, Асвіо банк, "Велес", Комерційний інвестиційний банк, Перший інвестиційний банк, "Портал", ПФБ (Промислово-фінансовий банк) і ТАСкомбанк. Зокрема, НБУ дав дозвіл на оформлення власниками Акцент-банку братів Ігоря і Григорія Суркісів.

Серед інших 39 банків Авант-банк, Альпарі банк, "Альянс", "Аркада", "Вектор банк", "Гефест", "Глобус", ДіВі Банк, Експрес-банк, "Земельний капітал", Інвестбанк, "Інвестицій і заощаджень", Інвестиційно-трастовий банк, Індустріалбанк, КІБ (Комерційний індустріальний банк), Класикбанк і "Кліринговий дім".

До них також увійшли банки "Кредит Дніпро", Кристалбанк, КСГ банк, "Львів", Місто банк, Мотор-банк, Неос банк, ПК Банк ("Народний капітал"), "Новий", "Петрокомерц-Україна", Платинум банк, Полікомбанк, "Преміум", Смартбанк, ТК Кредит, "Український капітал", Унікомбанк, Фінанс банк, Фінексбанк, "Хрещатик", "Центр" і "Юнісон".

Представники Нацбанку пояснили, що вони внесли до цього списку всі банки, в яких непрозорою є структура власності як мінімум блокуючого пакета.

О.Писарук зазначив, що, окрім ділення на дві категорії, НБУ додатково не класифікуватиме учасників цього списку, а також не вдаватиметься до інших подробиць.

Відповідаючи на запитання, представники НБУ повідомили, що їм відомі реальні власники цих банків, і в переважній більшості вони готові офіційно оформити на себе володіння банком, як, наприклад, Віктор Пінчук щожо банку "Кредит Дніпро".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА