17:06 22.10.2015

Іноземні студенти вливають в економіку України близько $500 млн на рік

3 хв читати
Іноземні студенти вливають в економіку України близько $500 млн на рік

Іноземні студенти вливають в економіку України $504 млн на рік. Кожен із 63 тис. студентів платить приблизно $2 тис. за навчання і статистично ще три такі суми на інші потреби, повідомив заступник міністра освіти і науки Олег Дерев’янко на III Національному форумі "Бізнес і університети" в четвер.

"За сьогоднішнім курсом це десь 11 млрд грн, а це майже повна сума фінансування державної вищої освіти в Україні", - зазначив він.

За даними заступника міністра, держава виділяє на фінансування вищої освіти загалом 16 млрд грн на рік.

Проте показник надходжень від іноземних студентів може бути і вищим. За оцінкою Центру розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, кількість іноземних студентів в Україні у 2013-2014 роках становила майже 70 тис., або 4,1% від загальної кількості (1,724 млн).

У рамках форуму, організованого Центром розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, відбулася дискусія про роль партнерства бізнесу та університетів для розвитку інновацій.

О.Дерев’янко під час обговорення наголосив, що освіту можна розглядати як економічну категорію і як галузь, що має експортний потенціал. Так залучення більшої кількості іноземних студентів дасть змогу принести ще більше коштів економіці країни безпосередньо, не лише через підготовку або розвиток людського капіталу.

У свою чергу заступник міністра фінансів Оксана Маркарова запевнила, що Мінфін готовий сприяти розвитку освіти. Так міністерство розпочало реформу децентралізації в галузі, у рамках якої передає безпосередньо Міносвіти та університетам разом із бюджетними коштами, більшою автономією також і більшу відповідальність за використані гроші. На думку О.Маркарової, це дасть змогу відокремити повноцінно діючі університети від "фейкових", надавати фінансову допомогу першим і "не тягнути" далі останніх.

При цьому О.Дерев’янко зазначив, що бурхливий розвиток університетів розпочнеться зі зміною їхнього статусу з бюджетних закладів на прибуткові організації, що дасть змогу впровадити нові принципи фінансування.

За його оцінкою, під час реформування освітньої галузі кількість університетів у країні має скоротитися до щонайбільше 60-70 закладів (на сьогодні - 317), що акцентують свою діяльність на науковій роботі. Крім того, в пріоритеті також створення трирівневої дванадцятирічної школи (початкової, середньої та старшо-спеціальної) і підвищення престижності середньої профосвіти. Так на розвиток шкіл уже спрямовано 100 млн грн.

За даними Центру розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, Україна посідає 74-те місце за рівнем співпраці університетів та бізнесу у сфері досліджень і розробок, 29-те місце за кількістю вчених та інженерів і 50-те місце за кількістю заявок за процедурою РСТ (3,6 заявки на мільйон населення). У рейтингу інноваційних країн Bloomberg за 2015 рік Україна посідає 33-тє місце.

За індексом конкурентоспроможності за 2015-2016 роки Україна на 79-му місці (зі 140 країн), за глобальним інноваційним індексом за 2015 рік на 64-му місці (зі 141 країни).

При цьому видатки на освіту в Україні становлять 6,7% від ВВП країни, видатки на дослідження і розробки - 0,8% від ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА