15:36 03.11.2015

"Нафтогаз" може інвестувати $1,35 млрд у будівництво в Києві електростанцій потужністю 820 МВт

2 хв читати
"Нафтогаз" може інвестувати $1,35 млрд у будівництво в Києві електростанцій потужністю 820 МВт

НАК "Нафтогаз України" та Київська міськдержадміністрація (КМДА) підписали меморандум про наміри будівництва в столиці кількох енергетичних комплексів із вугільними ЦКШ-котлами (спалювання твердого палива в циркулюючому киплячому шарі) сумарною електричною потужністю 820 МВт і тепловою потужністю до 1 тис. Гкал-год.

Згідно з повідомленням прес-служби держхолдингу, обсяг інвестицій, необхідних для реалізації проектів у Києві, оцінюється в $1,35 млрд. Для їх фінансування будуть залучені кошти в рамках кредитної угоди, укладеної між "Нафтогазом" та Державним банком розвитку КНР у 2012 році на загальну суму $3,65 млрд.

Загалом НАК має намір профінансувати будівництво сучасних, екологічно чистих тепло- і електрогенерувальних потужностей на суму не менше за $1,5 млрд протягом наступних кількох років.

У прес-службі наголошують, що нові енергетичні комплекси буде побудовано за сучасними екологічно чистими технологіями згідно з міжнародними стандартами.

Планується, що енергокомплекси буде побудовано на об'єктах комунальної власності ТЕЦ-6 та СТ-2 (забезпечують теплом споживачів Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Подільського та Оболонського районів).

"Це великі за обсягом проекти, що можуть значно посилити енергетичну безпеку міста. Їх реалізація потребує розробки значної кількості документації та отримання численних дозволів і погоджень. Саме тому співпраця і підтримка з боку муніципальної влади Києва для таких проектів є вирішальними. Підписаний меморандум значно підвищує ймовірність залучення достатнього фінансування для реалізації цих проектів", - наводяться в повідомленні слова голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

У НАК зазначають, що завдяки використанню сучасних ефективних технологій вартість виробленої енергії для споживачів буде нижчою порівняно з собівартістю виробництва на нинішніх, застарілих потужностях київських ТЕЦ. Крім того, впровадження запропонованих проектів дасть змогу диверсифікувати види палива і скоротити споживання природного газу в Києві більше ніж на 600 млн куб. м (майже на 20%) на рік.

Наступними кроками у реалізації проектів буде розробка детальних ТЕО, проходження експертиз, підготовка необхідної дозвільної та землевпорядної документації, а також погодження проектів із представниками Державного банку розвитку КНР.

"Таким чином, "Нафтогаз" планує розпочати розвиток нового напрямку бізнесу – виробництва тепла та електроенергії. Можливість виходу на нові ринки розглядається керівництвом компанії, враховуючи очікуване скорочення частки "Нафтогазу" на ринку оптової торгівлі газу в результаті впровадження реформи газового ринку в Україні", - резюмують в НАК.

Енергоджерела Києва постачають споживачам близько 3,3 млрд кВт-год електроенергії та близько 13,8 млн Гкал теплової енергії на рік (без урахування індивідуальних джерел тепла). Головними постачальниками цих видів енергії в Києві є "Київенерго" (постачає близько 89% електроенергії і 75% постачання теплової енергії) і Дарницька ТЕЦ (постачає близько 11% електроенергії і 25% теплової енергії).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ запобігла теракту, який росіяни планували здійснити в Києві 9 травня

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА