16:25 13.11.2015

Із 5 районів Харкова, що підлягають перейменуванню у рамках закону про декомунізацію, 3 збережуть свої назви

2 хв читати
Із 5 районів Харкова, що підлягають перейменуванню у рамках закону про декомунізацію, 3 збережуть свої назви

Відповідно до закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" в Харкові підлягають перейменуванню п’ять із дев’яти районів міста.

"Топонімічна комісія рекомендує перейменувати Ленінський район на Залізничний, Орджонікідзевський - на Індустріальний, а Дзержинський, Фрунзенський і Жовтневий назвати так само, змінивши їх присвячення", - розповіли кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Харківської міськради.

Так, за словами співрозмовника агентства, Дзержинський район, який було названо на честь революціонера-більшовика, голови ВНК і ОДПУ Фелікса Дзержинського, пропонується переназвати на честь лікаря-невролога, психіатра, полковника медичної служби Війська польського Владислава Дзержинського, який жив і працював у Харкові до революції.

"Жовтневу революцію в Росії не прийняв і засуджував дії більшовиків і старшого брата Фелікса. У 1922 році виїхав до Польщі, де служив у медичній службі Війська польського. Після завершення військової служби продовжував медичну практику. Нагороджений Золотим Хрестом Заслуги - найвищою польською державною нагородою того періоду для цивільних осіб. 20 березня 1942 року В.Е.Дзержинський був схоплений німецькою окупаційною владою і розстріляний під час публічної страти 100 поляків у м. Згеж", - зазначили в прес-службі.

Жовтневий район, названий на честь жовтневої соціалістичної революції 1917 року, пропонується переназвати на честь Дня визволення України від фашистських загарбників (28 жовтня 1944 р.).

Фрунзенський район, названий на честь радянського полководця і революціонера Михайла Фрунзе, пропонується перейменувати на честь льотчика-винищувача 161-го винищувального авіаційного полку (57-ма змішана авіаційна дивізія, Північно-Західний фронт), Героя Радянського Союзу, харків'янина Тимура Фрунзе.

У прес-службі Харківської міськради також зазначили, що, на думку топонімічної комісії, Комінтернівський район Харкова не підлягає перейменуванню.

"Комінтерн - це міжнародна організація, що об'єднала низку громадських організацій, рухів і партій лівого спектра різних країн. Вона вела широку діяльність з розвитку і просування ідей соціалізму. Комінтерн домагався національної рівноправності і виступав проти гноблення будь-яких меншин. Його робота була спрямована, в тому числі, на поліпшення умов праці, підвищення доходу робітників, а згодом - на створення єдиного фронту, здатного протистояти фашизму. Комінтерн об'єднував не лише комуністичні, а й багато лівих, робочих і профспілкових організацій", - сказали в прес-службі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА