16:38 17.11.2015

ВАСУ визнав незаконним і скасував постанову ВР про зняття недоторканності та арешт нардепа Мосійчука

2 хв читати
ВАСУ визнав незаконним і скасував постанову ВР про зняття недоторканності та арешт нардепа Мосійчука

Вищий адміністративний суд України визнав незаконною постанову Верховної Ради про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Ігоря Мосійчука.

"Визнати незаконною та скасувати постанову Верховної Ради України про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата України Ігоря Мосійчука", - оголосив резолютивну частину суддя ВАСУ Сергій Горбатюк у вівторок.

Він зазначив, що постанова може бути переглянута Верховним Судом у порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства, після закінчення терміну на подання заяви про її перегляд Верховним Судом, якщо таку заяву буде подано.

Захист І.Мосійчука розраховує отримати це рішення ВАСУ протягом п’яти днів та представити його в Печерський райсуд Києва, який знову розглядає питання про запобіжний захід І.Мосійчуку.

І.Мосійчук подав до Вищого адміністративного суду України позов про визнання незаконною та скасування постанови парламенту про дозвіл на притягнення його до кримінальної відповідальності, оскільки вважає її такою, що порушує законодавство України.

17 вересня під час засідання парламенту з трибуни Верховної Ради генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що правоохоронці розслідують протиправну діяльність одного з народних депутатів України, і надав у парламенті кадри оперативної відеозйомки Генпрокуратури, в яких фігурує нардеп від фракції Радикальної партії І.Мосійчук. Після цього він оприлюднив відео оперативної зйомки, на якому депутат розповідає своєму співрозмовникові про "розцінки" на депутатські запити.

Далі В.Шокін попросив Верховну Раду зняти недоторканність з І.Мосійчука, після чого спікер Володимир Гройсман поставив на голосування питання про внесення до порядку денного це питання. Парламентарі підтримали внесення до порядку денного, і В.Гройсман поставив на голосування саме питання про зняття недоторканності та арешт І.Мосійчука. За таке рішення проголосували 262 депутати.

І.Мосійчука підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п'ятьма статтями Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Постанову ВР було оскаржено, оскільки, за заявою позивачів, її було ухвалено з порушенням регламенту парламенту. Голова Комітету ВР з питань регламенту та організації роботи парламенту Павло Пинзеник того самого дня заявив у кулуарах: "Голова ВР заявив, що було застосовано процедуру ad hoc... але процедура ad hoc не застосовувалася, до того ж процедуру ad hoc передбачено для виняткового переліку випадків у регламенті". "Випадок розгляду питання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата не належить до винятків. Таке питання не може розглядатися з відхиленням від процедури, визначеної Ad hoc", - пояснив голова регламентного комітету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА