13:14 25.11.2015

Україна вводить заборону на транзит для всіх російських авіакомпаній через повітряний простір України

2 хв читати
Україна вводить заборону на транзит для всіх російських авіакомпаній через повітряний простір України

Кабінет Міністрів України вводить заборону на транзитні польоти всіх без винятку російських авіакомпаній в українському авіапросторі.

"Прошу Міністерство інфраструктури вжити заходів відповідно до міжнародного права щодо повідомлення російської сторони про закриття авіаційного простору для всіх російських авіакомпаній без винятку і зупинення всіх транзитних перевезень російських авіакомпаній", - заявив прем'єр-міністр під час засідання Кабміну в Києві в середу.

За його словами, Росія може використовувати український повітряний простір для провокацій.

Водночас, як повідомило агентству "Інтерфакс" інформоване джерело, російські авіакомпанії прокладають маршрути в обхід України.

"Російські перевізники припинили прокладати транзитні маршрути через територію України з метою безпеки. Залежно від пункту призначення маршрути прокладають або північніше, або південніше від українського повітряного простору", - зазначив співрозмовник агентства.

Проте, як повідомляв в інтерв'ю "Лігабізнесінформ" голова "Украероруху" Дмитро Бабейчук, до ТОП-5 авіакомпаній, що здійснюють польоти протягом десяти місяців 2015 року через повітряний простір України, входили російські Nord Wind, "Трансаеро" та Azur Air, а після 25 жовтня - Orenburg Airlines, Nord Wind, Azur Air.

Крім того, згідно з даними порталу Flightradar на 13:35 25 листопада в небі над Україною перебуває щонайменше один російський літак - авіакомпанії S7.

Як повідомлялося, Державна авіаційна служба України станом ще на 31 липня 2014 року за порушення правил і порядку використання повітряного простору України наклала штрафи на низку російських авіакомпаній відповідно до законодавства України.

Пізніше прем'єр Росії Дмитро Медведєв повідомив про припинення транзитних рейсів українських авіакомпаній, що виконують польоти через повітряний простір Росії, до низки країн: Азербайджану, Грузії, Вірменії, Туреччини.

Державіаслужба України, у свою чергу, із 14 серпня ввела для російських авіакомпаній "Трансаеро" та "Аерофлот-Російські авіалінії" спеціальний режим виконання транзитних польотів із Російської Федерації через повітряний простір України до Болгарії, Ізраїлю, Туреччини, Єгипту та Греції, що передбачає, що ці авіакомпанії можуть перетинати повітряний простір України лише за умови отримання від неї відповідного дозволу для кожного рейсу окремо.

Уже в 2015 році Україна з 25 жовтня ввела заборону на пряме авіасполучення між Україною та РФ з огляду на введення санкцій проти авіакомпаній. Транзит же через Україну для російських авіакомпаній було заборонено лише повітряним суднам, які перевозять військове обладнання, військову живу силу та обладнання подвійного призначення.

У свою чергу Федеральне агентство повітряного транспорту (Росавіація) з 25 жовтня 2015 року ввело повну заборону на використання повітряного простору РФ для авіакомпаній України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА