20:24 25.11.2015

Фонд держмайна України скликає наглядову раду ОПЗ для аналізу угод на закупівлю газу

4 хв читати
Фонд держмайна України скликає наглядову раду ОПЗ для аналізу угод на закупівлю газу

(розширена)

Київ. 25 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Фонд держмайна України (ФДМ) скликає наглядову раду підконтрольного державі Одеського припортового заводу (ОПЗ), щоб проаналізувати його діяльність з урахуванням останніх звинувачень на його адресу в корупційних угодах, повідомив глава ФДМ Ігор Білоус.

"За дорученням прем'єра Фонд державного майна скликає засідання наглядової ради ОПЗ, яке відбудеться наступного тижня", - повідомив він на брифінгу в Києві в п'ятницю.

За його словами, наглядова рада проведе детальний аналіз діяльності підприємства, зокрема проаналізує умови підписання газових договорів, оцінить ефективність його роботи за дев'ять місяців 2015 року.

І.Білоус також повідомив, що 26 листопада відбудеться засідання комісії за участю радників з приватизації ОПЗ Baker&McKenzie і Ernst&Young, представників уряду, Одеської облдержадміністрації. Радники оголосять основні проблеми, які можуть зашкодити успішній приватизації.

"Це не лише давальницька схема, не лише "Нортима" з її позовом (пов'язаний з групою "Приват" переможець конкурсу з продажу ОПЗ в 2009 році, який був скасований), не лише причал №4, який (ОПЗ) не може поділити з компанією "ДельтаВілмар", - зазначив глава Фонду.

Він уточнив, що засідання комісії буде закритим, проте за його підсумками в п'ятницю відбудеться брифінг.

Глава Фонду також наголосив, що відомство зацікавлене в прозорій, відкритій і професійній приватизації ОПЗ, яка забезпечить його подальший розвиток.

На думку І.Білоуса, останнім часом у ЗМІ проти ОПЗ розгорнулася потужна антирекламна кампанія, спрямована на створення негативного іміджу підприємства, спотворення реальної інформації про його діяльність і підривання інтересу іноземних інвесторів до його приватизації.

"Тому завдання наглядової ради - з'ясувати реальну картину діяльності", - резюмував глава ФДМ.

Нинішній склад наглядової ради ОПЗ був сформований наприкінці квітня 2015 року. До нього увійшли три представники ФДМ і два - НАК "Нафтогаз України". Главою ради на початку травня було обрано першого заступника голови правління НАК Сергія Перелому. Наприкінці червня до складу наглядової ради увійшов особисто І.Білоус, змінивши одного з представників Фонду.

Як повідомлялося, голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі на минулому тижні повідомив, що очолювана ним наглядова рада реформ державних підприємств при Мінекономрозвитку 19 листопада ініціювала скасування угоди із закупівлі газу, укладеної ОПЗ з австрійською Antra Gmbh про переробку газу за давальницькою схемою, як корупційної і такої, що завдає збитків підприємству приблизно в $90 млн на рік. Голова ОДА стверджує, що директор ОПЗ відмовився візувати і підписувати цю угоду, тому підпис під нею поставив перший заступник директора заводу Микола Щуриков, якого М.Саакашвілі назвав "прямим ставлеником" депутата від прем'єрської фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка. У свою чергу, останній заперечує зв'язок з діяльністю ОПЗ і Antra Gmbh.

У свою чергу, М.Щуриков звинуватив М.Саакашвілі в дестабілізації роботи підприємства і спробі змінити його керівництво. Він запропонував провести незалежну перевірку діяльності ОПЗ. Як підтвердження ефективності роботи підприємства перший заступник директора вказав на 205 млн грн чистого прибутку за дев'ять місяців 2015 року проти 243 млн грн чистого збитку за аналогічний період 2014 року, повне завантаження потужностей, відсутність заборгованості за платежами і погашення 5 млрд грн кредиту Ощадбанку.

Раніше ОПЗ і австрійська компанія Antra Gmbh повідомили про домовленість щодо завантаження заводу на понад 50% за давальницькою схемою в листопаді. Директор Antra Ойген Гінрікс-Шрамм зазначив, що його компанія постачатиме продукцію ОПЗ на експорт, проте конкретних покупців не назвав. За його словами, Antra на 10% належить йому, на 90% - швейцарській Universal Exports Holding AG. "Ніхто із засновників не є членом уряду або політиком", - додав він.

М.Щуриков пояснив необхідність праці за давальницькою схемою тим, що самостійно забезпечувати себе газом за реверсом завод поки не може через обмеження Нацбанку щодо передоплати за кордон. За його cловами, окрім постачань газу від Antra, завод також отримує сировину у рамках угоди з "Нафтогазом України" і загалом завантажений майже на 100%, споживаючи за повного завантаження 115 млн куб. м газу на місяць.

Новий склад наглядової ради ОПЗ був сформований наприкінці червня цього року. І.Білоус був уповноважений представляти інтереси ФДМ у складі наглядової ради ПАТ "Одеський припортовий завод".

Згідно з повідомленням компанії в системі розкриття інформації НКЦПФР, зміна представника ФДМ в НР ОПЗ закріплена наказом фонду №934 від 25 червня 2014 року.

Раніше цю квоту в НР від ФДМ займав директор юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олексій Перевезенцев.

І.Білоус 12 червня повідомив про намір презентувати на інвестиційній конференції у Вашингтоні 13 липня заплановані до приватизації "Центренерго", ОПЗ та компанії з енергопостачання (обленерго).

ОПЗ займається виробництвом хімічної продукції, а також перевалкою аміаку на морський транспорт. Завод у державній власності, але його планують виставити на приватизацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА