10:20 26.11.2015

Знайдений у Ботсвані "алмаз століття" оцінено в понад $60 млн

2 хв читати
Знайдений у Ботсвані "алмаз століття" оцінено в понад $60 млн

Другий за розміром в історії алмаз масою 1111 каратів, знайдений минулого тижня на копальні Karowe у Ботсвані, оцінений компанією-оператором Lucara Diamond Corp. у понад $60 млн, повідомляє агентство Bloomberg.

За словами гендиректора Lucara Diamond Вільяма Лема, вартість алмазу має бути значно вищою за $60 млн - нижній поріг сучасної ринкової оцінки. Уточнювати суму він відмовився, додаючи, що "навіть дружині поки що про це не розповів".

Компанія вже відхилила пропозицію викупити в неї коштовний камінь, який ще не має свого імені, за $40 млн. Поспішати не варто, оскільки Lucara Diamond не обтяжена боргами, зазначив В.Лем.

За його словами, лондонський Музей природознавства хоче провести виставку з алмазом як головним експонатом, а телеканал Discovery висловив бажання зняти документальний фільм про рідкісну знахідку.

На питання, чи трапляться людству нові алмази масою понад 1000 каратів, В.Лем відповів, що "реальної статистики немає, але цей алмаз - абсолютна аномалія, він надто вибивається із загального ряду".

За розміром прозорий камінь ювелірної якості, що належить до типу IIa (без домішок азоту або бору), лише трохи менший від тенісного м'яча. Таких алмазів не траплялося вже понад 100 років - легендарний Куллінан, маса якого до розділення становила 3106 каратів, було знайдено в ПАР у 1905 році. Оцінна вартість Куллінана - $2 млрд, але камінь ніколи не виставляли на торги.

У липні Lucara продала алмаз того ж типу IIa, але значно менших розмірів (341,9 карата), за $20,6 млн, або $60 тис. за карат. Як стверджує В.Лем, $60 тис. - звична для галузі точка відліку для особливо великих алмазів, проте такий рідкісний екземпляр цілком може принести більше.

Lucara Diamond планує поділити знахідку на кілька частин - один великий камінь і кілька менших, від 20 до 30 каратів.

Рекордсмен нинішнього століття - алмаз Обіцянка Лесото (Lesotho Promise), що важив 603 карати і коштував $12,4 млн, було перетворено на 26 бездоганних діамантів, зокрема на "грушу" майже у 80 каратів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА