15:52 02.12.2015

Голова ДКАУ: Україна очікує підтвердження канадської MDA виконання зобов'язань за контрактом на створення і запуск супутника зв'язку "Либідь"

3 хв читати
Голова ДКАУ: Україна очікує підтвердження канадської MDA виконання зобов'язань за контрактом на створення і запуск супутника зв'язку "Либідь"

У Державному космічному агентстві України занепокоєні ситуацією з виконанням контракту між ДП "Укркосмос" і канадською компанією MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) на створення і запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь", заявив агентству "Інтерфакс-Україна" голова ДКАУ Любомир Сабадош.

"ДКАУ занепокоєне ситуацією з невиконанням контракту канадською компанією, що виступає генпідрядником проекту: передбачені контрактом спочатку на 2012 рік терміни запуску "Либіді" коригувалися вже двічі, а у зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною на анексованої території устаткування для управління і зв'язку із супутником, канадська сторона оголосила форс-мажор за контрактом", - сказав Л. Сабадош.

При цьому глава ДКАУ також наголосив: "Водночас, усі фінансові зобов'язання за контрактом перед MDA українською стороною виконані в повному обсязі. Погашення кредиту Export Development Canada (EDC), залучених під держгарантії на реалізацію проекту, забезпечується згідно з графіком, а в нових політичних обставин українська сторона взяла на себе додаткові зобов'язання і витрати за виключення політичних ризиків і забезпечила подолання наслідків форс-мажору за контрактом".

Узявши на себе додаткові витрати в обсязі 20 млн грн, уточнив він, Україна забезпечила створення в Києві нового центру управління польотом космічним апаратом (КА), підготувала інфраструктуру для командно-вимірювального пункту в Житомирській області, а також забезпечила резервний командно-вимірювальний пункт (Telespazio, Італія).

"І ми б хотіли, щоб цей контракт було виконано", - зазначив Л. Сабадош, додавши: у зв'язку з неодноразовим перенесенням термінів запуску супутника та його зберіганням у російського виробника, українська сторона хотіла б отримати гарантії, що космічний апарат перебуває у технічному стані, що відповідає технічним умовам контракту.

У цьому зв'язку глава ДКАУ також нагадав, що згідно з умовами контракту, ДП "Укркосмос" як замовник приймає супутник вже на орбіті, а всі питання зі створення і запуску супутника є компетенцією MDA. "Канадська компанія, згідно з контрактом, максимально інтегрувала всі роботи за проектом: вона самостійно обирала платформу КА, ракету-носій (РН) для його запуску, а також субпідрядників для забезпечення кооперації", - зазначив Л. Сабадош, уточнивши: у зв'язку зі зривом генпідрядником фінансування виготовлення РН "Зеніт" для запуску КА, терміни виготовлення РН на потужностях в Україні також зірвані.

"Згідно з домовленістю з MDA, ми очікуємо, що в першій половині грудня наш канадський партнер із проекту сформує чіткий алгоритм виходу зі сформованої ситуації і підтвердить узяті на себе зобов'язання за контрактом, умови якого передбачають також можливість проведення, у разі необхідності, процедури з визначення причин його невиконання однією зі сторін, із залученням незалежного міжнародного аудитора", - зазначив Л. Сабадош.

Про ситуацію з реалізацією укладеного між "Укркосмосом" і МDA контракту щодо створення українського супутника зв'язку "Либідь" поінформовані уряд України і РНБО, повідомив голова ДКАУ.

У 2010 році ДКАУ та канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) підписали основний контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA виступає головним підрядником зі створення системи. Супутник створюється на платформі Express 1000НТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім.Решетньова" (ІСС, РФ). Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (Export Development Сanada, EDC) обсягом $254,6 млн., загальний обсяг кредитної угоди – $292,4 млн. Згідно з підписаним у березні 2012 року між адміністраціями зв'язку України (Держспецзв'язку) і Франції договором, КА "Либідь" працюватиме на геостаціонарній орбіті в орбітальній позиції 48 градусів східної довготи з використанням трьох променів: євро-українського, західно-африканського та індійського, які в загальній складності зможуть забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів.

За інформацією російської сторони, з літа 2014 року за розпорядженням канадського генпідрядника, КА "Либідь" перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві "ІСС"(Красноярськ).

Згідно з озвученими на початку року ДКАУ планами, запуск КА "Либідь" планувалось забезпечити за допомогою української РН "Зеніт" з космодрому "Байконур" (Казахстан) восени поточного року. Спочатку запуск був запланований на 2012 рік, потім з технічних причин був зміщений на 2013 рік, потім - на квітень 2014 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА