17:30 07.12.2015

Бізнесмен Жванія заявляє про збереження 50-відсоткової частки у спільному бізнесі з депутатом Мартиненком

3 хв читати
Бізнесмен Жванія заявляє про збереження 50-відсоткової частки у спільному бізнесі з депутатом Мартиненком

Бізнесмен, екс-народний депутат Давид Жванія підтверджує розірвання партнерських бізнес-відносин із народним депутатом Миколою Мартиненком, що тривали 25 років, проте наполягає на збереженні 50-відсоткової частки у спільному бізнесі.

"Мене з Мартиненком на сьогодні не пов'язує нічого, крім того, що треба цивілізовано вирішити питання щодо бізнесу... Увесь холдинг, як він був, не змінювався... Усе, що є, воно завжди було 50/50", - сказав Д.Жванія в інтерв'ю виданню "Українська правда", оприлюдненому в понеділок.

Бізнесмен відкинув думку про те, що М.Мартиненко прибрав його з бізнесу. "Він мене ще нізвідки не викинув. Він сказав, що все продав, що нічого немає", - заявив Д.Жванія.

Він уточнив, що з 2007 року припинив займатися оперативним управлінням бізнесу. За його словами, за наполяганням М.Мартиненка керівником холдингу тоді став Сергій Перелома, який із серпня 2014 року був призначений першим заступником голови НАК "Нафтогаз України" і також очолює наглядові ради Одеського припортового заводу та "Укртрансгазу".

Коментуючи звинувачення щодо закупівель державним Східним ГЗК уранового концентрату в Казахстані через австрійську Steuermann Investitions-und Handelsgesellschaft mbH, Д.Жванія підтвердив, що ця компанія входила до складу бізнес-групи як технічна для постачання дрібних партій абразивів до Європи. Проте він заявив, що дізнався про її операції з урановим концентратом зі ЗМІ. "Так само, як зі ЗМІ я дізнався про те, що акціонером компанії стала цивільна дружина Руслана Журила (керівник держпідприємства "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", ОГХК - ІФ)", - стверджує Д.Жванія.

Як зазначив бізнесмен, причиною його розриву з М.Мартиненком стали розбіжності в оцінці діяльності прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. "Усе, в чому звинувачують Мартиненка, – це Яценюк. Мартиненко - технічний персонаж... Думаю, що Яценюк усе забирав собі", - вважає Д.Жванія.

Він дуже різко розкритикував діяльність А.Яценюка з 2005 року, назвавши його "політичним злодієм", і заявив, що всіма силами домагатиметься його відставки з посади прем'єра.

Д.Жванія також повідомив, що розраховує вирішити питання бізнесу з М.Мартиненком шляхом переговорів, а не через судові розгляди. За його словами, спільний бізнес останнім часом ніякого прибутку не приносить.

Група компаній Д.Жванії та М.Мартиненка не є публічною. Між тим ЗМІ в різний час відносили до неї, зокрема, великого постачальника "Енергоатому" ЗАТ "Брінкфорд", Запорізький абразивний завод, Криворізький турбінний завод "Констар", Бахчисарайський комбінат "Будіндустрія", Луганський патронний та верстатобудівні заводи.

Народний депутат Сергій Лещенко в листопаді 2015 року повідомив, що директор і акціонер австрійської компанії Bollwerk, через яку ОГХК продає свою продукцію, Вольфганг Айбергер (Wolfgang Eyberger) є також керівником компанії Steuermann. С.Лещенко стверджує, що Bollwerk є "прокладкою". Компанія пов'язана з народним депутатом від прем'єрської фракції "Народний фронт" М.Мартиненком. Останній заперечує цей факт, визнаючи лише, що знайомий з керівником ОГХК Р.Журилом із 2006-го або 2007 року, коли той був заступником директора Східного ГЗК, хоча Д.Жванія в інтерв'ю підтвердив знайомство обох з В.Айбергером.

У свою чергу ОГХК відкидає звинувачення в невигідності продажу його продукції Bollwerk, пояснюючи її вибір наданням передоплати та складною ситуацією на ринках збуту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА