12:16 16.12.2015

Київ вимагає від РФ повернути Україні переміщені бурові установки у Чорному морі - МЗС

4 хв читати
Київ вимагає від РФ повернути Україні переміщені бурові установки у Чорному морі - МЗС

Міністерство закордонних справ України називає переміщення російською стороною двох самопідйомних бурових установок та нафтовидобувної платформи "Таврида" в Чорному морі черговим епізодом розкрадання майна та природних ресурсів і вимагає повернути це майно українській стороні.

"Міністерство закордонних справ України закликає Російську Федерацію до міжнародно-правової відповідальності, вимагає від Російської Федерації негайно вжити всіх можливих заходів для припинення міжнародно-протиправних дій, надати належні запевнення і гарантії їх неповторення в майбутньому і негайно повернути в користування і володіння належне Україні майно. Міністерство закордонних справ України залишає за собою право вимагати відшкодування від російської сторони шкоди, завданої діями останньої, що мають всі ознаки міжнародного правопорушення за змістом Конвенції", - йдеться у заяві МЗС у середу.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що це чергове порушення Росією суверенних прав України як прибережної держави на розвідку і розробку природних ресурсів в її територіальному морі та на континентальному шельфі, гарантованих Конвенцією ООН щодо морського права.

"Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування в Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 і нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного розкрадання майна і природних ресурсів, здійснюваних державою-агресором протягом окупації частини суверенної території України - Автономної Республіки Крим і м. Севастополь. Це дії, які поповнили перелік доказів поведінки РФ як загарбника та її нехтування міжнародним правом, свідчить також про порушення Росією своїх зобов'язань як держави-окупанта, зокрема щодо забезпечення недоторканності права власності", – наголошують у МЗС.

МЗС кваліфікує ці дії російської сторони як міжнародно-протиправні дії, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, суверенних прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем, виключної економічної зони та континентальним шельфом у Чорному і Азовському морях.

Як повідомлялося, раніше в компанії "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь) заявили, що переміщення двох бурових платформ з території Одеського газового родовища до берегів Криму було здійснено наприкінці листопада у зв'язку з підвищеною загрозою.

"Одеське родовище перебуває в нейтральних водах із невизначеним міжнародно-правовим статусом. (...) За вказівкою голови республіки Сергія Валерійовича Аксьонова у зв'язку з підвищеною терористичною загрозою (було вирішено) перемістити бурові установки в територіальні води Росії (...) Установки перебували приблизно в 180 км від берега, на такій відстані від територіальних вод їхню безпеку було важко гарантувати", - повідомив гендиректор підприємства Ігор Шабанов у понеділок журналістам.

За його словами, операцію з переміщення "вишок" було виконано ще в третій декаді листопада. З боку "Чорноморнафтогазу" в ній брали участь понад 100 осіб. Також до операції залучили прикордонників.

"24 листопада під час транспортування однієї з двох бурових установок на шляху руху з'явився турецький танкер, він діяв у порушення морських інструкцій про те, що судно має поступатися руху каравану", - сказав В. Шабанов.

"Чорноморнафтогаз" перемістив з Одеського газового родовища в територіальні води Росії дві бурові установки У-312 і В-319 загальною вартістю понад 25 мільярдів рублів. Одеське родовище розташоване на північно-західному шельфі Чорного моря в 150 км від берега Криму.

Торговельне судно під турецьким прапором заважало переміщенню однієї "вишки". Сторожовий катер Прикордонної служби ФСБ РФ і ракетний катер Чорноморського флоту змусили його змінити курс у безпечному для транспортного каравану напрямку.

У Державній прикордонній службі України підтвердили переміщення російською стороною двох самопідйомних бурових установок (СПБУ) для "Чорноморнафтогазу" з зони Одеського газового родовища в бік Криму. "Виявлено і задокументовано, що дві самопідйомні бурові установки "Петро Годованець" та "Україна", які в 2014 році були незаконно захоплені РФ під час анексії Криму, переміщені з зони Одеського газового родовища ближче до півострова Крим", – повідомила прес-служба прикордонного відомства і додає, що місцезнаходження вишок уточнюється.

У прес-службі наголсоили, що на місці, де раніше перебували самопіднімальні бурові установки, РФ встановлює переміщення від АРК нафтовидобувну платформу "Таврида", також незаконно захоплену в 2014 році. Поблизу установки розташований буксир "Центавр" (незаконно захоплене допоміжне судно компанії "Чорноморнафтогаз"), який здійснює монтажні роботи. Поряд із блок-кондуктором, що використовувався раніше, встановлюється новий.

Про ці факти порушень поінформовані зацікавлені міністерства та відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА