13:27 17.12.2015

Українські судді підтримують запропоновані президентом зміни до Конституції щодо судової реформи

2 хв читати
Українські судді підтримують запропоновані президентом зміни до Конституції щодо судової реформи

Українські судді загалом підтримують запропоновані президентом України зміни до Конституції України щодо судової реформи, але певні нюанси потребують доопрацювань., зазначає суддя Верховного суду України, голова Ради суддів України, член Конституційної комісії Валентина Симоненка.

"Я думаю, що судді очікують незалежності. Не в сенсі "робимо, що хочемо", а в сенсі відсутності впливу",- сказала В. Симоненко в четвер під час медіамарафону "Зміни до Конституції – вибираємо справедливість" у четвер у Києві.

Вона наголосила, що запропоновані зміни до Основного закону щодо судової реформи передбачають механізми запобігання політичному та адміністративному впливу.

"Створюється Вища рада правосуддя, до якої входитимуть судді, обрані з'їздом. Це запобіжник для того, щоб орган, який заохочує суддів до дисциплінарної відповідальності і за положеннями цієї Конституції, відповідатиме і за незалежність, й об'єктивно підходитме до цих питань", - висловила думку голова Ради суддів.

За словами В. Симоненко, підвищення планки стажу роботи і віку судді надасть можливість на конкурсних засадах набрати в суди більш досвідчених фахівців, що підвищить авторитет судової гілки влади.

В. Симоненко вважає, що закріплення в Конституції дисциплінарної відповідальності суддів та дисциплінарного впливу на них також має позитив з позиції зміцнення незалежності суддів і зваженого підходу до ухвалення судових рішень.

"Ми вважаємо, що ці конституційні зміни створять основу для справедливого і незалежного суду, саме в цьому зацікавлене суспільство, на цьому створюється довіра",- сказала вона.

Тобто, як пояснила суддя Верховного Суду, українські судді загалом підтримують запропоновані зміни до Конституції, але вказують на певні нюанси, які потребують доопрацювань.

Зокрема, за її словами, "є питання щодо суддів, призначених на п'ятирічний термін, також за повторного або неповторного оцінювання".

Крім того, В. Симоненко наголосила, що суддя має право на помилку, але помилку, не засновану на корупційній складовій".

Також голова Ради суддів вказала на те, що не варто при оцінюванні роботи судді на перше місце ставити прийняте ним рішення, оскільки у будь-якій суперечці є сторона, яка програла, не задоволена судовим рішенням, яка писатиме скарги на суддю.

За словами В. Симоненко, тотальна заміна суддів в Україні є недалекоглядним підходом до очищення судової влади. "Необхідно зберегти професіоналів, позбавитися від тих, хто ганьбить систему, і на їх місця набрати нових, гідних", - наголосила голова Ради суддів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА