14:30 29.12.2015

Близько 500 млн грн "кіотських коштів" намагаються розкрасти через участь у тендерах фіктивних фірм

3 хв читати
Близько 500 млн грн "кіотських коштів" намагаються розкрасти через участь у тендерах фіктивних фірм

Близько 500 млн грн, отриманих від японських компаній у результаті продажу квот Кіотського протоколу, намагаються розкрасти через участь у тендерах фіктивних фірм, заявляє позафракційний народний депутат, член партії "Воля" Юрій Дерев'янко.

"Кошти Кіотського протоколу – це ті гроші, які Україна отримала внаслідок продажу наших квот із викидів в атмосферу, які ми продали японським компаніям. Сума таких невикористаних коштів становила близько 100 млн євро, що за нинішнім курсом близько 2,5 млрд грн. І ця сума до сьогоднішнього дня не використана. Тобто уряд за півтора року не спромігся їх ефективно використати", - повідомив Ю. Дерев'янко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Але, як розповів Ю. Дерев'янко, під кінець 2015 року - 18 грудня держпідприємство "Українські екологічні інвестиції", що перебуває у віданні Міністерства екології та природних ресурсів України, організувала тендер із заміни лампочок розжарювання на енергозбережні на загальну суму майже 1 млрд грн.

"Головною несподіванкою стало те, що переможцем у більшості тендерів є маловідоме ТОВ "Агротехбуд", хоча було подано 106 пропозицій", - повідомив нардеп.

Він зазначив, що ця компанія виграла тендер на більш ніж 480 млн грн Кіотського протоколу, хоча сума пропозицій зазначеної компанії за багатьма лотами іноді майже удічі перевищувала суми інших учасників тендерів.

Крім того, за словами Ю. Дерев'янка, компанії "Агротехбуд" і ТОВ "Примакс", які були допущені до оцінки, змінили своїх директорів у період 25-27 листопада 2015 року, а нинішній власник "Агротехбуду" раніше був помічений у правопорушення. "Директором і власником компанії "Агротехбуд" є особа, яка притягалася до відповідальності за хуліганство в стані алкогольного сп'яніння. А кілька місяців тому він прописався в окупованому Донецьку і проживає там", - наголосив депутат.

Таким чином, на думку Ю. Дерев'янка, освоєння коштів Кіотського протоколу має всі ознаки корупції, а до корупційних дій причетні представники уряду і керівництво Мінекології, а також представники Антимонопольного комітету України, оскільки АМКУ затягує з розглядом скарг інших учасників тендерів.

"Ми говорить про певну змову... Уряд минулого тижня прийняв безпрецедентне рішення про те, що під цей тендер не дозволяється 30% передоплати, а 70% передоплати (з ініціативою виступило Мінекології, хоча Мінфін був проти). І такі фірми з ознаками фіктивності можуть просто отримати ці 70% (від 480 млн грн) вже завтра", - розповів депутат.

Він наголосив, що уряд всіма способами намагається освоїти ці Кіотські кошти, інакше в лютому 2016 року їх доведеться повернути до Японії. "Відповідно до законодавства Японії, ці кошти можуть бути використані не пізніше березня 2016 року", - наголосив Ю. Дерев'янко, зазначивши, що з 2,5 млрд грн тендери були оголошені на 1 млрд грн, а ще близько 1,5 млрд грн підлягають поверненню Японії.

Депутат вважає, що причина того, що Україна не може освоїти ці кошти протягом 6 років, криється в тому, що ці кошти використовуються для кредитування держбанком "своїх" компаній або "дружніх" до представників уряду банків. Ю. Дерев'янко нагадав, що після 7 травня 2014 року, коли вдалося заблокувати неправомірне використання 2,5 млрд грн Кіотського протоколу. Ці кошти використовувалися "Укрексімбанком". "Очевидно, що ці гроші через "Укрексімбанк" можуть приносити комусь неправомірну вигоду через кредитування своїх власних структур або близьких до уряду власників комерційних банків. Тому ніхто й не поспішав зробити так, щоб ці "кіотські кошти" почали працювати на економіку", - вважає депутат.

Виходячи з цих фактів, Ю. Дерев'янко просить Національне антикорупційне бюро провести розслідування за фактом зловживань щодо невикористання коштів Кіотського протоколу і бездіяльності чиновників, з'ясувати, чому дозволена передоплата в розмірі 70%; перевірити службовців ДП "Укрекоінвест" і Мінекології, і те, яким чином фірма з ознаками фіктивності отримала 0,5 млрд грн.

Також депутат вимагає від Антимонопольного комітету провести розслідування щодо можливих злочинів, скоєних посадовими особами, пов'язаними з проведеними тендерами і негайно розглянути скарги учасників тендера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА