14:38 29.12.2015

Голосіївський райсуд продовжить розгляд справи російських військових Єрофєєва й Александрова 12 січня

3 хв читати
Голосіївський райсуд продовжить розгляд справи російських військових Єрофєєва й Александрова 12 січня

Голосіївський районний суд Києва продовжить розгляд справи спецназівців Головного розвідувального управління Збройних сил Російської Федерації Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова 12 січня о 14:30.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні у вівторок у суді було допитано ще двох свідків сторони обвинувачення - командира 92-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, полковника Віктора Ніколюка та працівника Служби безпеки України Кирила Вереса.

В.Ніколюк розповів подробиці подій, що сталися 16 травня 2015 року в районі міста Щастя, коли сталося бойове зіткнення, внаслідок якого були поранені та затримані Є.Єрофєєв та О.Александров.

Він зазначив, що сам факт наявності в Є.Єрофєєва російської спеціальної снайперської рушниці "гвинторіз" уже свідчив, що це не "звичайні люди". Тому був наказ евакуювати їх з поля бою і відвезти до лікарні.

В.Ніколюк повідомив, що під час затримання О.Александров "одразу" сказав, що є військовослужбовцем 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ ЗС РФ, а Є.Єрофєєв - що "ополченець". "Я до нього підбіг, бачу, що лежить гвинторіз. Я запитав, хто він. Він сказав, що ополченець, а я йому сказав, що ополченці з гвинторізами не бігають", - зазначив він.

Він також наголосив, що мінометний обстріл місця подій з не підконтрольної Україні території відбувся вже після затримання російських військових, і висловив думку, що його було здійснено з метою "зачистки".

Потім у суді було допитано працівника СБУ Кирила Вереса, одягненого у військову форму, який, як виявилося, знімав на свою портативну відеокамеру опитування в лікарні Є.Єрофєєва після бойового зіткнення, в якому брав участь В.Ніколюк. За його словами, на цьому відео Є.Єрофєєв говорить, що він військовослужбовець 3-ї бригади спецназу ГРУ ЗС РФ, розповідає, яка кількість людей була разом із ним і що вони робили на території, підконтрольній Україні.

К.Верес зазначив, що записував це відео для того, щоб потім "не говорили, що їх (російських військових - ІФ) тут не було, що заблукали тощо". За його словами, це відео він не розміщував у мережі Інтернет, знайшов його лише минулого тижня і готовий надати суду.

За словами працівника СБУ, після того, як стало відомо про чисельність групи противника у кількості 14 людей, він разом із військовослужбовцями 92-ї бригади та батальйону "Айдар" розпочали перевірку прилеглої до місця бою території. Незабаром розпочався мінометний обстріл із боку Веселої Гори, яку контролюють незаконні збройні формування, внаслідок чого поранень дістало троє людей.

К.Верес також повідомив, що зробив доповідь у СБУ про вилучений у Є.Єрофєєва "гвинторіз". Після отримання подальших вказівок він через три дні привіз його до Києва і передав слідчому СБУ.

Крім того, відповідаючи на запитання адвоката О.Александрова Юрія Грабовського, К.Верес підтвердив, що під час подій, що сталися в травні 2015 року, був працівником департаменту контррозвідки СБУ, але зараз уже не є дійсним працівником спецслужби. При цьому він відмовлявся відповідати на деякі запитання адвоката, пропонуючи йому звертатися в СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА