16:41 29.12.2015

Яценюк упевнений в успішному вердикті Стокгольмського арбітражу щодо газового спору

2 хв читати
Яценюк упевнений в успішному вердикті Стокгольмського арбітражу щодо газового спору

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк упевнений в успішності позовів проти РФ у міжнародних інституціях, зокрема щодо газового спору.

"Стосовно Російської Федерації уряд України розпочав низку судових спорів. Уже зараз подано чотири судові позови проти Російської Федерації за незаконну анексію Криму. Такі судові позови подано до Європейського суду з прав людини", - повідомив він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Крім того, прем'єр нагадав, що в суді ООН розглядають питання щодо притягнення Росії до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з тероризмом.

А.Яценюк також зазначив, що Україна позивалася до "Газпрому" в Стокгольмському арбітражному суді щодо двох контрактів - з купівлі/продажу газу та щодо транзиту.

"Ми очікуємо, що у 2016 році буде винесено фінальний вердикт Стокгольмського арбітражного суду. Україна переконана у своїй позиції щодо правильності позовних вимог і щодо того, що Росія відшкодує Україні мільярдні збитки у зв'язку з несправедливими газовими контрактами.

"Нафтогаз" за "транзитним" позовом вимагає передати його права та обов'язки за транзитним договором "Укртрансгазу" як оператору газотранспортної системи країни згідно з вимогами Третього енергопакета, а також змінити методику розрахунку транзитного тарифу відповідно до європейських стандартів і положень енергетичного та антимонопольного законодавства України та ЄС.

Грошові вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" в арбітражі за контрактом на транзит газу становлять загалом понад $11,7 млрд. Ці вимоги стосуються невиконання умов контракту до 2015 року і будуть розширені з урахуванням претензій 2015 року

Щодо контракту з "Газпромом" на постачання газу від 2009 року "Нафтогаз" зазначає: його вимоги до російської компанії в арбітражному провадженні, що триває з червня 2014 року в Стокгольмі, перевищують $12 млрд. Вони пов'язані із закупівлями газу з 2010 року (після першого звернення до "Газпрому" з пропозицією привести ціну у відповідність до поточного ринкового рівня згідно з умовами контракту) до 2014 року за цінами, що вище за ринкові.

Зустрічні вимоги "Газпрому" становлять $26,7 млрд, з яких $2,1 млрд - спірна різниця між обґрунтованою, на думку "Нафтогазу", ціною за газ, імпортований у четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 року, і ціною за оспореною формулі контракту, тоді як інші претензії пов'язані з положенням "бери або плати", уточнюється у звіті.

"Нафтогаз" наполягає на тому, що положення "бери або плати" у поєднанні з положеннями контракту (зокрема, способом встановлення ціни та забороною реекспорту газу) є дискримінаційним і не може застосовуватися в цьому разі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА