14:49 02.01.2016

Россільгоспнагляд із 1 січня з огляду на АЧС забороняє ввезення продукції свинарства з України

2 хв читати
Россільгоспнагляд із 1 січня з огляду на АЧС забороняє ввезення продукції свинарства з України

Россільгоспнагляд із 1 січня забороняє постачання продукції свинарства з України, мотивуючи це поширенням африканської чуми свиней (АЧС).

"Причиною стало погіршення епізоотичної ситуації в Україні щодо африканської чуми свиней, яка свідчить про поширення вірусу в дикій фауні, недостатні обсяги здійснюваних у дикій фауні моніторингових досліджень, а також непредставлення вичерпної інформації щодо ситуації з АЧС на території різних регіонів України", - йдеться в повідомленні відомства.

Обмеження діють стосовно живих свиней, їхнього генетичного матеріалу, свинини та сирих свинячих м'ясопродуктів, м'яса від диких кабанів, копитної та шкіряної, кишкової сировини, щетини, готової продукції, що містить у своєму складі свинину, кормів і кормових добавок для свиней.

Водночас із 1 січня стосовно України починає діяти продовольче ембарго, під яке з наведеного списку підпадають свинина та сирі свинячі м'ясопродукти, а також готова продукція з вмістом цього м'яса. Проте у разі зняття продембарго постачання не поновляться, оскільки на ввезення цієї продукції діятиме заборона Россільгоспнагляду.

За даними Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ), з 30 липня 2012 року по 5 листопада 2015 року на території України виявлено 41 осередок АЧС, з яких 31 - серед домашніх тварин. Причому частину останніх осередків інфекції зареєстровано в Одеській та Миколаївській областях, що розташовані досить далеко від численних спалахів на півночі країни.

Як вважають у Россільгоспнагляді, той факт, що спалахи сталися в популяції домашніх свиней, може свідчити про відсутність достатнього контролю за переміщенням потенційно небезпечної продукції з осередків АЧС. Це також не унеможливлює розповсюдження інфекції Україною в західному напрямку і далі - до Балканських країн, де популяція диких кабанів численна.

Причиною поширення вірусу також є особливості ведення свинарства в Україні, які полягають у великій кількості дрібнотоварних господарств, задіяних у комерційному обороті свинини.

Як повідомили "Інтерфаксу" в Мінсільгоспі з посиланням на Федеральну митну службу, у 2014 році Україна поставила до РФ 4,1 тис. тонн свинини на $11,5 млн проти 4,2 тис. тонн на $19,6 млн у 2013 році. За 11 місяців 2015 року постачання збільшилося до 24,4 тис. тонн на $50,8 млн проти 2,8 тис. тонн на $8,1 млн за відповідний період попереднього року.

За прогнозом Національного союзу свинарів, виробництво свинини в РФ у 2015 році становитиме 3,115 млн тонн (у забійн

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Загиблі в Німеччині двоє громадян України були військовослужбовцями, які проходили там медичну реабілітацію, консульство встановлює зв'язок із їхніми рідними - МЗС

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА