11:50 03.01.2016

Рятувальники закликають громадян не виходити на тонку кригу – ДСНС

2 хв читати
Рятувальники закликають громадян не виходити на тонку кригу – ДСНС

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує, що наразі на водоймах через мінливу температуру утворюється нестійкий крижаний покрив, особливо небезпечний для людей, зокрема рибалок і дітей.

"Перш ніж ступити на кригу, довідайтесь про товщину льодового покриву на водоймі, виходити на лід можна тільки тоді, коли його товщина досягне 7 см; для обладнання ковзанки - щонайменше 10-12 см; масова переправа пішки може бути організована за товщини льоду щонайменше 15 см; масове катання - 25 см; для переправи вантажного автомобіля - 35-55 см, трактора - 40-60 см", - йдеться в повідомленні прес-служби ДСНС.

Крім цього відомство зазначає, вийшовши на лід, перші кроки треба робити, не відриваючи ніг від його поверхні. Під час переходу кригою необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

Слід особливо обережно спускатися з берега, оскільки лід може нещільно з'єднуватися із сушею, можливі тріщини, під кригою може бути повітря.

Особливу увагу слід звертати на місця вкриті снігом. "Сніг, який вкрив кригу, діє як ковдра, під снігом лід наростає повільно. Іноді буває так, що на всій водоймі товщина відкритого льоду становить 10 см, а під снігом лише 3 см", - зазначає Служба.

У разі провалу під лід необхідно розкинути руки в сторони і спробувати зачепитися за кромку льоду, надавши тілу горизонтальне положення за напрямком течії. Потім потрібно спробувати обережно налягти грудьми на край льоду і закинути одну, а потім іншу ногу на лід. Вибравшись на лід потрібно перекотитися і відповзати в той бік, звідки прийшли, де міцність льоду вже відома.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА