14:21 05.01.2016

16-річні українці отримуватимуть паспорти нового зразка з 11 січня

2 хв читати
16-річні українці отримуватимуть паспорти нового зразка з 11 січня

З 11 січня новий паспорт у вигляді пластикової картки отримуватимуть всі 16-річні громадяни України, які отримують паспорт вперше, а інші українці мають почекати внесення змін до законодавства, повідомив голова Державної міграційної служби (ДМС) Максим Соколюк.

"Ми очікуємо ухвалення законопроекту (№3224, що передбачає запровадження внутрішніх паспортів громадян України нового зразка - ІФ), сподіваємося, що це буде дуже швидко – наприкінці цього місяця - початку наступного", - сказав М. Соколюк на прес-конференції у вівторок у Києві.

Він розповів, що зараз для оформлення паспортів працюватимуть понад 800 станцій в 330 підрозділах державної міграційної служби по всій території України – їх список буде опубліковано на сайті ДМС. Там, де обладнання наразі відсутнє, передбачено тимчасове виготовлення паспорта громадянина України старого зразка (у вигляді книжечки), але протягом року вони будуть оснащені необхідним обладнанням.

Голова ДМС очікує, що повністю забезпечити громадян новими паспортами можна буде протягом 4 років.

Тестування обладнання для виробництва паспортів проходить з 2 по 6 січня.

Стан виготовлення паспортів можна буде перевірити на сайті ДМС. Термінів оформлення нових паспортів встановлено два: 10 (терміновий) і 30 днів (звичайний термін).

За словами М. Соколюка, для тих, хто отримуєпаспорт вперше, він буде безкоштовним. У разі заміни паспорта (старого зразка на новий, або у разі втрати) необхідно оплатити вартість бланка та адміністративні послуги.

Голова ДМС наголосив, що паспорт у вигляді пластикової картки є самостійним документом і не завжди вимагає зчитування з нього додаткової інформації. Ті ж служби, яким ця інформація знадобиться, будуть забезпечені відповідними пристроями. В ІД-карті використовується безконтактна технологія зчитування інформації, вона не є новою і масово використовується в смартфонах, планшетах та інших сучасних пристроях.

У разі ж відсутності необхідних пристроїв зчитування в різних установах передбачена можливість видачі додаткових довідок. Законом не передбачено нанесення на карту місця реєстрації та у разі якщо її потребують, наприклад, ув поліклініці, передбачена добровільна видача довідки про місце проживання в паперовому вигляді.

За словами М. Соколюка, така така міра є тимчасовою – до моменту появи зчитувальних пристроїв у всіх установах, що працюють з громадянами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА